Brorsan Anders och tid för tomtegröten!

Var det tomten?

Jag växte upp i Rydbo, en liten by mellan Vaxholm och Åkersberga där det då fanns cirka 100 hushåll, en ICA-affär och en liten skola. Skogen och djuren var nära, och en kväll när jag och mamma skulle till gymnastiken så hörde vi ett ylande som gjorde att vi rös längs ryggraden. Vi ropade så klart på hjälten – pappa – som fick komma ut och skrämma den stackars lilla rödräven på flykten. Han var säkert bara sugen på den goda risgrynsgröten som jag hade ställt ut för att blidka tomten.

Då kände jag inte min kompis Emma så gröten var inte så exceptionellt god som den ni får receptet på här nedan. Men den lilla räven som pappa hade skrämt bort var inte så nogräknad och åt med största sannolikhet upp hela skålen ändå så fort vi hade försvunnit in igen… eller var det kanske tomten? Vad vet jag?

Idag har Anders namnsdag

Jag har en bror också och han heter Anders och har faktiskt namnsdag just idag. Under hela vår uppväxt så skrockade vår mormor att om det braskar på Anders så slaskar det på julafton. Det är något gammalt mossigt ordspråk som jag inte kan tänka mig har något med verkligheten att göra, men när vi ändå pratar om mossa och fukt så är det ändå viktiga ting inför jul. För du vet väl att du kan spara den fina mossan, eller fönsterlaven som den egentligen heter, och återanvända år efter år. Du behöver bara fukta upp den med vatten så blir den som ny. Det tycker jag känns bra och hållbart.

Medan jag pysslar med mossan och ljusen står det såklart en kastrull risgrynsgröt och puttrar sakta på spisen. Jag gör en rejäl sats som räcker både till kvällen, morgonen efter samt en liten skvätt till lite smarrigt apelsinris. Du! Glöm för sjutton gubbar inte att lägga i minst en mandel i gröten (det är ju enligt tradition den som hittar mandeln som blir gift följande år eller bara får tur i allmänhet) samt att göra mitt goda mixade julsocker.

Mumsigaste julgröten

Så här gör du den allra mumsigaste julgröten som även kallas Jannes risgrynsgröt eftersom receptet kommer ifrån min kompis Emmas pappa Janne. Det här blir en rejäl gryta så ni kan äta gröt i flera dagar eller så gör ni risgrynsmousse på resterna.

4 dl grötris
8 dl vatten
1,5 tsk salt
3 msk smör
ca 1,5 liter mjölk
2 kanelstänger
4 dl vispad grädde (minst)

Koka ris, vatten, salt och smör i en stoooor kastrull. Lägg på ett lock och låt det puttra i ca 10 minuter.

I med mjölken och kanelstängerna. Låt alltihop koka upp igen (varning för storkokning här!) och när det är gjort ska gröten puttra på den svagaste värme du kan uppnå, och med ett lock på huvudet. Då kan den stå i 40 minuter.

När alla är sugna och redo att hugga in vänder du ner grädden. Gröten blir alldeles mjuk och nästan lite kolsyrad på ett skumt sätt. Njut så länge det varar med kanel, socker och en skvätt mjölk.

Mixat julsocker

Mitt mixade julsocker går att använda till gröt, i kaffe och till att strö över lussebullar och kakor. Det är kryddigt och jättegott och jag rekommenderar det verkligen. GÖRT!

Tag 2 dl ekologiskt rörströsocker (det är lite beigefärgat och har en mycket godare smak) häll det i en mixer, lägg i 2 st grovt mortlade kanelstänger, 1 tsk vanilj, 1 påse saffran, 1 tsk kardemummafrön och eventuellt en liten, liten bit stjärnanis. Mixa nu detta på hög nivå, tills alla kryddorna har blivit malda till ett fint pulver. Lägg i en burk med gummipackning och strö över alla goda julrätter som du vill ha socker på.

Scroll to Top