Idag firar vi köttbullens dag

Köttbullar är en riktig klassiker i det svenska köket, men det finns faktiskt varianter i alla världens hörn. Här är några av Svenskt Kötts goda recept på köttbullar med olika smakkombinationer.

Det är ingen som vet köttbullens ursprung helt säkert men det är historiskt bevisat att det serverades köttbullar vid Richard den II:s hov (kring år 1000) i England. Man har också hittat smaksatta köttbullsrecept i kokböcker från Bagdad under samma tidsperiod.

Köttbullen i sig finns i många matkulturer även om vi svenskar gärna vill se den som något typiskt svenskt så är det serveringen med gräddsås och lingon som är det riktigt typiska för Sverige. Smaksättningen och blandningen mellan nöt- och griskött skiljer sig också åt från land till land så vi kan alltid hävda att vår svenska köttbulle är den godaste av alla.

I Kajsa Wargs kokbok från 1754 nämns köttbullen för första gången i tryck i Sverige. Vanligt folk började dock inte äta den förrän i mitten av 1800-talet då köttkvarnen och vedspisen blev vanliga i de svenska hemmen. Innan dess var köttbullen egentligen en frikadell, en kokt bulle.

Här är några av Svenskt Kötts populäraste recept på köttbullar med smaker från hela världen:   

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top