Grillsäsongen är här – tips och recept till sommarens grill

Grillsäsongen är här! Dags att rulla fram grillen och spana in våra tips och recept till sommarens grill.
Tips och recept till sommarens grill

Tips och recept till sommarens grill

Sverige är fullt av året runt-grillare som grillar i ur och skur, oavsett temperatur. Samtidigt finns det precis lika många där ute som bara går och väntar på att få plocka fram grillen och starta grillsäsongen. Oavsett hur och när man grillar är grillandet lika mycket ett sätt att få maten tillagad, som det är att umgås och ha det trevligt. Därför bjuder vi här på tips och recept till sommarens grill

I Sverige plockar de flesta fram grillen i maj och fortsätter sedan att grilla fram till september då man ställer undan grillen igen. Som mest grillar man under semestern. Nästan tre av fyra män uppger att de oftast grillar i hushållet, medan var tionde kvinna uppger detsamma. Den viktigaste faktorn när svenskarna väljer vilken mat de ska lägga på grillen är att det är svenskproducerat. Så många som 9 av 10 föredrar svenska råvaror framför ekologiska råvaror av utländskt ursprung. [Källa: ICA:s Grillrapport 2019

Den senaste tiden har grönsakerna fått ta större plats på grillen vilket är perfekt när man vill äta lite grönare eller helt enkelt bara vill grilla tillbehören. Men, är det ändå inte lite speciellt och smått oslagbart med en riktigt sjysst köttbit som fått läcker och gyllenbrun yta från grillen? Det kan vi tacka maillardreaktionen för. 

Vad är maillardreaktion?

Maillardreaktionen (uttalas majjard) är en reaktion mellan karbonylgrupper och aminosyror. Det kanske låter kanske avancerat, men det är just denna reaktion som ger den fina ytan och fantastiska smaken samt mycket av den där underbart lockande aromen som får det att vattnas i munnen. När maillardreaktionen uppstår är det alltså inte ett ämne som bildas, utan en rik blandning av flera. 

Maillardreaktionen sätter igång runt 125°C och kör sedan igång på allvar vid ungefär 150°C. Det är också därför man inte vill ha kött som kommer direkt från kylskåpet. Ta fram köttet i god tid, gärna 1–2 timmar i förväg så det får rumstempereras. Torka av köttet innan det åker på grillen – bildningen av vattenångor håller nämligen effektivt temperaturerna nere. 

Se upp så att köttet inte bränns! Grilla inte över öppen låga så att ytan blir svedd och låt inte köttet gå för länge så att det blir torrt. Skär bort eventuellt svartbrända bitar och spara glazen till allra sist eftersom denna lätt kan brännas. Pensla inte med överflödiga mängder marinad då fett kan droppa ner och antända. I så fall är en vanlig blom-vattenspruta är bra att ha till hands. 

Man måste förstås inte vara  kemist för att lyckas med grillandet. Allt man behöver är en riktigt varm grill‚ bra kött – självklart kött från Sverige – och kanske något av våra inspirerande recept som du hittar nedan. Kolla också in #GrillaSvenskt där du hittar fler tips och goda recept till sommarens grillande. 

6 tips till sommarens grill 

  • Att inte vända på köttet för ofta på grund av att det skulle tappa vätska är en myt. Vänd det du grillar ofta för att få en jämn grillyta och en jämn värmefördelning. Låt det stekas cirka 20–30 sekunder innan du vänder igen. 
  • Grova detaljer och delar med tjockt fett blir kanongott om det först förkokas innan det läggs på grillen. Exempelvis ribs, lägg, fläskkarré och högrev. Då behöver man inte heller använda massor av gas, ved eller kol för att få köttet mört och färdigt. 
  • Välj alltid svenskt kött till grillen – av flera orsaker är det bättre än importerat kött 
  • Genom att addera flis eller rökved får man lite rökighet på maten. Kolla gärna in de smarta rök-tipsen av Johans Åkerberg från Holy Smoke. 
  • Låt köttet vila, gärna i aluminiumfolie, innan du serverar det. Då jämnas temperaturen ut i köttbiten och mer av köttsaften behålls i köttet. 
  • Använd en kött-termometer för att kontrollera om köttet är klart. Här hittar du innertemperaturer kött. 

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top