Griljera julskinkan på nytt sätt

Vi tipsar om läckra griljeringar med diverse olika kryddor.

Vi blir allt fler som väljer en färdigkokt julskinka. Men griljeringen vill vi gärna göra själva. Det är trevligt att sätta sin egen smak så skinkan samtidigt som ljuvlig väldoft sprider sig i huset. Vi tipsar om några läckra griljeringar till skinkan. Recepten är lagom till en tillagas skinka på 2-3 kilo.

Kryddgriljering
20 hela kryddnejikor
1 dl farinsocker
1 tsk malen kryddpeppar
1 msk malen ingefära
Värm ugnen till 225°. Skär fettranden ovanpå skinkan till ca 1 1/2 cm. Skär rutor i fettranden. Stick in kryddnejlikorna. Blanda samman socker, peppar och ingefära. Strö blandningen över skinkan. Ställ in den mitt i ugnen och griljera tills ytan blir hård och får fin färg, 10-15 minuter.

Glansgriljering
4 msk farinsocker
2-3 kvistar färsk rosmarin
Värm ugnen till 225°. Skär fettranden ovanpå skinkan till ca 1 1/2 cm. Skär rutor i fettranden. Strö rikligt med socker över skinkan. Stick in små buketter av rosmarin i rutmönstret. Griljera i ca 20 minuter eller tills sockret smält och skinkan fått fin färg.

Mandelgriljering
1 äggula
2 msk svensk senap
2 msk flytande honung
2 krm malen kanel
1 påse mandelspån, 50 g

Värm ugnen till 225°. Skär fettranden ovanpå skinkan till ca 1 1/2 cm. Blanda samman äggula, senap, honung och kanel. Pensla skinkan med blandningen, men spar ca 2 tsk. Strö över mandeln. Pensla med resterande blandning. Griljera i mitten av ugnen i 15-20 minuter.

Fler griljeringar

»Senapsgriljering

»Griljering utan ströbröd

»Pepparkaksgriljering

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top