Min morfar älskade lutfisk

Tradition med lutfisk

När min morfar levde så fick vi alltid lutfisk dagen innan Lucia. Den 12 december serverades den vita mjälla fisken med vit, muskotstinn sås. Morteln stod på bordet och man malde själv exakt så mycket kryddpeppar man ville strö över sin fisk. Jag ville ha mycket och självklart gröna ärtor och potatis till också. Nu för tiden är det andra saker som gäller.

Min yngste son, min alldeles egna lille stjärngosse Åke har födelsedag den just den 11 december och han är inte förtjust i lutfisk över huvud taget. Han vill mycket hellre ha mina rökta, tomatmarinerade revbensspjäll med rödkåls-slaw och julmustsås. Och om jag skall vara ärlig (förlåt morfar) så är det mycket godare än lutfisken.

Det här receptet gjorde gjorde jag till ett juljobb i tidningen MedMera för ett par år sedan, och sedan dess är det en god (ny) tradition. Prova att göra de här revbensspjällen. De blir mjälla, mustiga och ap-goda om jag får säga det själv.

Rökta tomatmarinerade revbenspjäll

2 kg tjocka revbenspjäll
1 burk hela tomater
2 msk vinäger
2 msk dijonsenap
1 msk rökt paprikapulver
2 msk chilipasta
saften av 3 mandariner
0,5 dl olja
några droppar liquid smoke
salt och peppar

Mixa ihop alla ingredienser till en slät rosa/orange röra. Skär revbensspjällen i lagom stora bitar och lägg dem i marinaden. Låt dem ligga i den i ca 2-3 timmar. Efter det skall dom gå i 175 graders ugn i minst 1 timme (du måste känna så att köttet släpper från benen ordentligt, då är dom klara).

Sås med julmust och röksmak

1 msk olivolja
1 krossad vitlöksklyfta
1 msk rökt paprikapulver
1 dl ketchup
1 dl julmust
1 msk soja
2 msk vitvinsvinäger
några droppar liquid smoke
svartpeppar och salt

Ner med alla ingredienser i en kastrull och låt såsen puttra tills den tjocknat. Detta brukar ta ungefär 20 minuter. Servera såsen till spjällen, eller till julens köttbullar.

Scroll to Top