Barbequespjäll från Memphis | Svenskt Kött

Barbequespjäll från Memphis

Barbequespjäll från Memphis är tjocka svenska revbensspjäll på äkta amerikanskt vis och givetvis ska dessa serveras med en krämig cole slaw. Spjällen förkokas och marineras innan man lägger dem på grillen. Den smakrika marinaden kan användas som sås, om du kokar den först.

Ingredienser

4 portioner

1 kg svenska tjocka revbensspjäll
1−1½ liter kraftig köttbuljong

Marinad:
1 dl chilisås
2 msk Worcestershiresås
1 msk farinsocker
1 tsk paprikapulver
1 krm chilipulver
1 vitlöksklyfta, krossad
salt och malen svartpeppar

Krämig cole slaw med äpple:
1 dl crème fraiche
1/2 dl majonnäs
1 tsk fransk senap
1 tsk socker
1/2 tsk salt
1 krm grovmald svartpeppar
250 g finstrimlad vitkål
1 rivet äpple granny smith
1 liten riven morot
1 liten skivad rödlök

Till servering:
grillade potatishalvor
grillad färsk ananas

Gör så här

Lägg spjällen i en kastrull. Koka upp buljongen i en annan kastrull. Häll kokande buljong över spjällen så att det täcker. Låt koka upp, sänk värmen och låt spjällen sjuda under lock ca 45 minuter.Ta upp spjällen och låt dem svalna.

Marinad: Blanda samman chilisås, worcestershiresås, socker paprika, chili och vitlök. Skär revbensspjället i ribbor, pensla med marinaden och marinera i kylskåp 2 timmar. Så här långt kan spjällen förberedas.

Krämig cole slaw: Rör samman crème fraiche, majonnäs och senap. Smaksätt med socker salt och peppar. Blanda vitkål, äpple, morot, lök och majonnässåsen. Låt salladen stå kallt minst en timme.

Ta upp spjällen ur marinaden och låt dem rinna av. Förbered de tillbehör du tänkt servera. Häll marinaden i en kastrull, koka upp och sänk värmen. Låt sjuda till något tjockare konsistens.

Grilla revbensspjällen tills de är genomvarma. Vänd dem flera gånger under grillningen. Krydda med salt och peppar före servering.

Servera spjällen nygrillade med grillade potatishalvor, ananas, cole slaw och såsen av marinaden.

Tips!

Barbequespjäll från Memphis går också bra att tillaga på låg temperatur i vanlig ugn eller kamadogrill.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen