Yoghurtmarinerade karré- och auberginespett med frasig potatis och grillad citron

Ingredienser

6 portioner

2 stora auberginer, gärna svenska 
400g svensk fläskkarré, i bit
2 citroner, delade
2 hela vitlökar

Marinad:

2 citroner, saft och rivet skal
1 liter yoghurt naturell, 17 % fett
1 dl het ajvar relish
2 tsk zataar (eller liknande örtkryddblandning)
2 krm malen svartpeppar

Krispig potatis:

1 kg delikatesspotatis
0,5-1 dl olivolja
1 msk repad färsk timjan
1 hel vitlök, skalade klyftor
salt och malen svartpeppar

Libanesisk vitlökskräm eller Crème al Thoum:

6 vitlöksklyftor, grillade
1 äggvita
2 msk saft av en grillad citron
2-3 dl rapsolja
salta efter smak

Du behöver också:

grillspett

Gör så här

Skär auberginen och köttet i lika stora bitar, 3×3 cm. Blanda sedan ihop citronskal, citronsaft, yoghurt, ajvar, zaatar och svartpeppar. Vänd ner kött och aubergine i marinaden. Låt vila i kyl över natten.

Krispig potatis:
Värm ugnen till 180°C. Koka potatisen med skal tills de är nästan klara. Häll av vattnet och låt dem ånga av rejält innan du lägger upp dem i en ugnssäker form. Kläm sönder potatisarna lite grann. Tryck till så att de spricker, men de ska fortfarande hålla ihop. Häll på oljan, pressa över vitlöken och tillsätt citronsaft, timjan, salt och peppar. Ställ in i ugnen ca 20 minuter tills potatisarna är krispiga i kanterna och lätt gyllenbruna.

Trä upp kött- och och auberginetärningarna på spett, salta och lägg dem sedan i en ugnssäker form tillsammans med de halverade citronerna och de hela vitlökarna. Ställ in formen i ugnen och tillaga 20 minuter. Vänd spetten efter halva tiden och kontrollera så att köttbitarna är ordentligt genomstekta.

Crème al thoum:
Pressa lite saft ur en av de grillade citronhalvorna. Kläm ur 6 klyftor från de grillade vitlökarna. Lägg dem i en mixerskål och tillsätt äggvitan. Mixa till vitt skum och häll sedan ner oljan i en tunn stråle och mixa tills du har en tjock kräm. Smaksätt med salt och vitpeppar och ställ kallt till servering. 

FLER RECEPT

Rulla till toppen