Smakerna sött och syrligt tillsammans har alltid varit karaktäristiskt för den svenska husmanskosten. De balanserar fint upp salt mat, vilket varit basen i kosthållet. Här tar vi upp de gamla smakerna och förenar salt fläsk, milt söta palsternackor och en söt-syrlig vinäger som komplement.
Rimmat sidfläsk med rosmarinbakade palsternackor
Ingredienser
4 portioner
500 g rimmat sidfläsk, skivat
Palsternackor:
600 g palsternackor, skalade
2 msk olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar
2 kvistar färsk rosmarin, repad och finhackad
Sirapsvinäger:
1 dl mörk sirap
1 dl rödvinsvinäger
½ krm salt
½ krm svartpeppar
Gör så här
Rosmarinbakade palsternackor:
Värm ugnen till 225º. Klyv pasternackorna på längden i långa klyftor. Häll olja, salt, peppar och rosmarin i en ugnssäker form. Blanda och vänd klyftorna. Baka mitt i ugnen ca 20 minuter, vänd då och då under tiden
Sirapsvinäger:
Koka upp sirap och vinäger. Smaka av till lagom balans mellan sött och syrligt och krydda med salt och peppar.
Stek fläsket knaprigt i medelvarm stekpanna. Låt det rinna av på hushållspapper. Servera till palsternackorna och sirapsvinägern.