Kanadensisk julskinka med lönnsirapssås

Ibland är det trevligt med omväxling även traditionella mathelger som julen. Prova att laga en rimmad skinka på kanadensiskt vis och servera med lönnsirapssås, potatismos och stekta champinjoner. Du kan även servera skinkan på julbordet. 

Ingredienser

15 personer

2 kg rimmad, kokt skinka i bit

Griljering:
3 msk stark senap
3 msk rapsolja
2 tsk lönnsirap
½ tsk svartpeppar
1 tsk basilika
½ tsk gurkmeja
1 vitlöksklyfta, pressad
15 kärnfria svarta oliver, halverade på längden

Lönnsirapssås:
1 dl lönnsirap
2 dl buljong
2 ½ msk äppelcidervinäger
2 krm salt
malen vitpeppar
2 tsk potatismjöl
vatten

Till servering:
potatismos
stekta champinjoner

Gör så här

Värm ugnen till 200°. Ta bort nätet och skär bort svålen från skinkan.

Griljering:
Blanda samman ingredienserna till griljeringen. Bred blandningen över skinkan och dekorera med olivhalvorna. Ställ in skinkan i ugnen 10−15 minuter.

Lönnsirapssås:
Koka ihop sirap, buljong och vinäger till en simmig sås. Krydda med salt och peppar. Red av såsen med potatismjöl utrört i litet vatten.

Servera skinkan med potatismos, stekta champinjoner och lönnsirapsås.

Julskinkan ska vara svensk

Många tycker att julskinkan är det viktigaste för att det ska kännas som en riktig jul. Viktigt för många är också att julmaten är producerad i Sverige. Det kan du vara säker på genom att titta efter märkningen Från Sverige.

Hela skinkan på grisen består av flera muskler; innanlår, ytterlår, rulle, lägg, rostbiff och fransyska. Till stora julskinkor delar man hela skinkan i två delar, medelstora i tre delar och små i fyra delar. Vill du lära dig mer om julskinka? Här kan du läsa mer om julskinka.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top