Det här är fin gammal svensk husmanskost. En riktig lyxrätt, som passar vid särskilt festliga tillfällen. Här passar små, fina dillkokta potatisar och pressgurka allra bäst som tillbehör.

Det här är fin gammal svensk husmanskost. En riktig lyxrätt, som passar vid särskilt festliga tillfällen. Här passar små, fina dillkokta potatisar och pressgurka allra bäst som tillbehör.
4 portioner
4 kalvkotletter med fettkant och ben, à 175 g
salt och malen vitpeppar
smör till stekning
Gräddsky:
2 dl oxbuljong
1 dl grädde
1 tsk kinesisk soja
2 tsk finhackad persilja
Till servering:
dillkokt potatis
pressgurka
rostade morötter
Gör ett snitt i fettkanten så håller sig kotletterna plana vid stekningen. Krydda köttet med salt och peppar.
Stek kotletterna i smör på medelvärme, ca 3 minuter på varje sida. Sänk eventuellt till låg värme mot slutet av stekningen. Ta upp kotletterna ur pannan och låt dem vila till servering.
Gräddsky:
Skeda lite buljong i stekpannan och rör lite så att du tar tillvara det goda från kalvkotletterna. Häll över i en kastrull tillsammans med resten av buljongen. Häll på grädden och krydda med soja. Koka upp och låt sjuda någon minut. Rör ner persiljan.
Servera kotletterna med sky, pressgurka och kokt potatis.