Bakad potatis med oströra och bacon | Svenskt Kött

Bakad potatis med oströra och bacon

Bakad potatis med oströra och bacon är en lättlagad lunch eller ett enkelt kvällsmål.

Ingredienser

4 portioner

4 bakpotatisar
1 paket svenskt bacon
2 dl riven ost
3 dl crème fraiche
1 knippe gräslök
2 tsk fransk senap
salt och malen vitpeppar

Gör så här

Värm ugnen till 225°. Stick hål i potatisskalet med en gaffel. Baka potatisen nedre delen av ugnen cirka 60 minuter.

Strimla och stek baconet. Låt det rinna av på hushållspapper.

Blanda samman riven ost, crème fraiche, hackad gräslök, senap, salt och peppar. Ställ kallt till servering. Spara lite av gräslöken till topping.

Servera röran till de bakade potatisarna. Toppa med bacon och gräslök.

Tips: Potatisen kan tillagas i mikrovågsugn på högsta effekt cirka 15 minuter för fyra potatisar

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen