Charkuterier av nötkött

Även om det är vanligare med chark av gris eller av blandningar av olika köttslag finns en hel del rena nötprodukter att avnjuta.

Sverige har en rik hantverks­tradition när det gäller tillverkning av charkuterier gjorda på fina råvaror. På gårdarna och i byarna har lokala specialiteter och smaksättningar traditionellt utvecklats och även anpassats efter nya matlagningstrender och smaker.

En stor del av den svenska charktraditionen kommer från det smarta tankesättet att ta vara på hela djuret. Förr i tiden slaktades djuren på gården och alla delarna togs tillvara. Det kött som inte användes direkt blev till skinkor, pastejer och korv som, innan kylskåpens genomslag, fick hållbarhet genom olika grad av saltning, rökning och torkning. Det gällde så väl unga som gamla djur där en del av den traditionen ännu lever kvar idag.

Titta efter märkningen Kött från Sverige

Kött från Sverige logga

Idag importeras det en hel del kött från andra länder – framför allt när det kommer till chark. Importen gör att vi stöttar en hög antibiotikaanvändning, vilket kan leda till antibiotikaresistens. Mycket av den chark vi äter kommer ifrån Spanien och Italien – två länder som har bland den högsta användningen av antibiotika inom djurhållningen i EU. Tänk på det nästa gång du köper lufttorkad skinka eller salami. Håll utkik efter märket Kött från Sverige så kan du vara säker på att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige, samt att all förädling och packning skett här.

Tillagning

Nötrulle är ett svensk klassiskt skivat pålägg som görs just av rullen. Rimmad oxtunga är även det en anrik svensk charkprodukt.

Den spanska delikatessen Cecina görs av nötkött – ofta innanlår – som grovsaltas, röks med ekspån och lufttorkas. Det äts på samma vis som torkad skinka. Den italienska motsvarigheten Bresaola bereds av innanlår som saltas och lufttorkas.

I USA görs pastrami mycket ofta på nötkött. Beef jerky är saltat soltorkat strimlat nötkött från USA. Schweizisk Landjäger-korv bereds av endast nötkött och även somliga tyska Bockwurst-korvar. Det finns även nötbaserad salami.

Allt fler utländska korvsorter görs i Sverige.

Alla styckningsdetaljer av nöt

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat