Nöttunga

Tunga tillhör djurets inälvor och del av klassisk svensk husmanskost. Ett utmärkt exempel på hur man tar tillvara hela djuret.

Tillagning

Kokt tunga av nöt är en del av den svenska husmanskosten, gärna serverad varm med kokt potatis eller potatismos och en vit sås som är smaksatt med senap eller pepparrot.

Tunga av nöt ska koka cirka 2 ½ timme. Efter kokningen, när tungan fortfarande är varm, drar man bort skinnet. Kall, kokt tunga i tunna skivor är utmärkt som smörgåspålägg eller i strimlor till en sallad eller pastarätt. I svenska kokböcker från första hälften av 1900-talet rekommenderas även att man griljerar kokt nöttunga på samma sätt som julskinka.

I butiken

Tunga finns ofta i butiker med manuell köttdisk. Portionsvikt/inköpsmängd: cirka 75 gram till en pastasås, sallad eller på en buffé.


Kalvtunga

Färsk eller rimmad tunga passar både till smörgåsmat och i varmrätter. Bräckt ox- eller kalvtunga är klassiska maträtter, som numera tyvärr sällan syns på matborden. Kalvkött är generellt ljusare, mindre marmorerat och mörare än köttet från äldre nötdjur. Eftersom det kommer från mindre djur är styckdetaljerna också mindre än för nötköttet.

Tillagning

Tunga kan kokas färsk eller rimmad. Den har en koktid på ca 1 ½ timme. När tungan är färdigkokt drar man av skinnet och låter den kallna i sitt spad. Kall tunnskivad tunga passar som smörgåsmat och buffémat, till exempel på julbordet. Tunga kan också bräckas och serveras varm med till exempel potatismos, eller tärnas ner i en pytt.

I butiken

Tunga säljs ofta rimmad (saltad), vilket ger en rosa ton åt köttet. Beräkna 125 gram per person.

Alla styckningsdetaljer av nöt

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat