Blod av gris

Svinblod är en oersättlig ingrediens i blodpudding och i en hel del korvar, till exempel blodkorv från olika delar av landet samt blodpalt och paltbröd.

Tillagning

Längre tillbaks i tiden var blod en vanligare råvara. Det dracks som det var och användes till kams, korv, palt, pannkaka och pölsa. I samiskt kosthåll har renblod än idag en viktig roll.

Blodkorv framställs av blod från svin eller nötkreatur, blandat med späcktärningar, buljong, rågmjöl, kryddor eller russin. Blodkorv äts främst i södra Sverige. Skivas och steks. I många andra länder, till exempel Frankrike, Tyskland och Spanien är blodkorv än mer betydelsefullt.

Blodpudding tillreds av svinblod, öl eller svagdricka, mjölk, rågmjöl, späcktärningar, sirap, och kryddor. Den ugnsbakas i form i vattenbad. Blodpudding skivas och steks. Till blodpudding serverar man med fördel stekt rimmat sidfläsk eller bacon och strimlad vitkål med lingonsylt.

Paltbröd lagas av blod och rågmjöl. Det bakas med svagdricka som degspad och torkas efter gräddning, för att sedan kokas i lättsaltat vatten. Paltbröd serveras vanligtvis med stekt fläsk och vit sås.

Blodpalt består av svinblod, potatis och rågmjöl, och smaksätts ofta med kryddpeppar. Ibland fylls den med fläsk, ibland serveras stekt fläsk bredvid. Den är vanlig i Finland och i norra Sverige, bland annat i Västerbotten.

I butiken

Den som vill göra egen blodmat kan beställa svinblod hos köttspecialister och grossister. För det mesta säljs dentdjupfryst, vilket knappast påverkar kvaliteten.

Alla styckningsdetaljer av gris

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat