Hur blodpudding kan värma ens hjärta

Blodpudding är bra när ens gamla mamma måste få upp sitt blodvärde. Men problem uppstår när mamman inte accepterar vilken blodpudding som helst.

För några veckor sedan ramlade min mamma och bröt lårbenshalsen. Hon bor i ett samhälle utanför Göteborg och när jag reste dit för att hälsa på fick jag rådet att se till att mamma får i sig mycket järn under konvalescensen. Inte bara för att hon är gammal och gamla lätt får låga blodvärden, utan för att läkeprocessen tydligen gör av med en massa järn.

Blodpudding är en rik källa till järn. Det järn som finns i kött kallas för hemjärn och kan lätt tas upp i kroppen. Dessutom innehåller kött något som kallas för ”köttfaktorn” vilken stimulerar upptaget av järn från maten.

Så blodpudding var definitivt något jag skulle köpa till min mamma. Nu är det så att hon inte accepterar vilken blodpudding som helst. Den ska komma från Eriksons Chark i Nossebro. Jag råkade köpa med mig några paket till henne när jag varit och hälsat på i Gustav Eriksons charmiga butik i Nossebro och sen dess är det kört, ingen annan blodpudding accepteras.

Det finns ingen återförsäljare av produkter från Eriksons chark där mamma bor. Närmaste butik är ICA Supermarket Noltorp i Alingsås. Av en händelse skulle jag en vecka senare köra förbi Alingsås så jag kontaktade Gustav Erikson via Twitter:

Jag: Hej, mamma har brutit benet och behöver tydligen mycket järn i samband med sin återhämtning. Har du fortfarande produktionen igång?

Tänkte i så fall beställa 20 förpackningar i lämplig ICA-butik i Alingsås. Kommer att köra förbi där på torsdag. Hälsningar Elisabet

Gustav Eriksson: Blodpudding har vi så vitt jag vet. Prata med Reino på ICA-Supermarket Noltorp så kan han beställa det.

Allt var frid och fröjd, jag skulle kunna hämta upp mammas blodpudding några dagar senare. Men så kommer ett moln på himlen:

Gustav Eriksson: Hej. Vi har stött på patrull. Vi fick inget blod från vår leverantör idag så vi kan inte göra någon pudding i morgon. Jag skall se vad jag kan göra.

Jag: Blodbrist!

Gustav Eriksson: Jag skall kolla om vi har något i butiken eller några hela vi kan dela. Återkommer.

Gustav Eriksson: Vi fick tömt vår butik så de har fått 10 paket.

Nästa dag åkte jag förbi ICA i Noltorp och tömde deras hylla på blodpudding från Eriksons chark. Nu ligger paketen i tryggt förvar i mammas frys, redo att tas fram för att fylla på hennes järndepåer. Och jag sänder en tacksamhetens tanke till Gustav Erikson, inte bara en av Sveriges bästa charkuterister utan numer även min blodpuddingshjälte!

Rulla till toppen