
Bogrulle av nöt
Långt fram på djuret sitter bogrullen – en detalj med fin form och smak.
Långt fram på djuret sitter bogrullen – en detalj med fin form och smak.
Längst fram på bringan sitter bringspetsen, en mörk smakrik framdelsbit av nöt. På amerikansk engelska kallas den för brisket.
Brässen är en körtel som sitter i halsen på diande kalvar. Den anses vara en riktig delikatess.
Bringa, också kallad oxbringa eller nötbringa, kommer från främre delen av nötdjuret. Därför benämns det som framdelskött och är ett kött som behöver lång tillagning.
Bogbladsplattan är ett mört och smakrikt framdelskött som kommer från nötdjuret.
Ett långkok med benet kvar på köttet gör maträtten extra mustig och smakrik. Bringa med ben är ett utmärkt exempel.
Vill man laga mustiga långkok är bog och märgpipa mycket bra val. Bogen är en kraftig och motståndskraftig muskel som kräver lång tillagning, men som resulterar i härligt djupa smaker, inte minst i kokspadet.
Lammtalg är ett utmärkt stekfett eftersom det tål
hög värme.
Lammtunnbringa är nedre, bakre delen av bröstkorgen. Den kallas också ibland för slaksida.
Den benfria trippelstek är en smart, lite nyare lammdetalj som består av delar av ytterlår, fransyska och rulle. Det är ett mört och smakrikt kött.
Tunga av lamm med sin rena köttig smak kan serveras med
exempelvis bulgur eller linser som smaksatts med citron och persilja.
Lammytterfilé tillhör den finare festmaten, både i hemmen och på restaurang. Det är mört men smakar ändå förhållandevis fylligt. Det serveras rosa eller rött med en knaprig stekyta. Ibland också saltinbakad, deginbakad och som sauté.