Svenskt kött välkomnar nya kostråd

 

Livsmedelsverket lyfter fram att köttet man äter ska väljas med omsorg om miljö och djurhälsa. Det är precis vad det svenska köttet står för.

För mycket och för lite skämmer allt. Det är ett uttryck som allt oftare dyker upp i min tankevärld. Inte minst när Livsmedelsverket gått ut med uppdaterade kostråd.

Jag tycker att det är bra att Livsmedelsverket uppdaterar sina kostråd som vi skriver mer om här. Vad gäller kött är rådet att vi inte ska äta mer än 500 gram tillagat rött kött och charkuterier i veckan.

Detta betyder ungefär fyra portioner kött i veckan och ett antal skinksmörgåsar. En skiva skinka motsvarar cirka 10 gram.  Lägg till en skiva bröd, en svensk tomat, några skivor gurka och ett par morötter så är det ett perfekt mellanmål.

Livsmedelsverket lyfter fram att köttet man äter ska väljas med omsorg om miljö och djurhälsa. Det är precis vad det svenska köttet står för.

Det är mycket positivt att Livsmedelsverket lyfter in livsstilsfaktorer och sätter köttet och maten i ett större sammanhang. Särskilt glädjande är det att de manar till att välja kött med omsorg om miljö och djurhälsa, egenskaper som är typiska för svensk köttproduktion.

Konsumenterna har ett ökat intresse för ursprung och närproducerat och det märks, för köttimporten har minskat den senaste tiden. Jag märker en stor efterfrågan på svenskt kött, och enligt handeln är det mer än en trend – det är en värdeförskjutning.

Konsumenterna har ett ökat intresse för ursprung och närproducerat och det märks, för köttimporten har minskat den senaste tiden.

På Svenskt kött vill vi inspirera till matglädje med svenskt kött och andra fina svenska råvaror. Och vi jobbar alltid efter mottot att äta varierat. Kött är godast i lagom mängd och med goda tillbehör som rotfrukter och grönsaker i säsong. När du köper kött eller charkuterier så titta efter märket Svenskt kött. Välj kött med omsorg som Livsmedelsverket så riktigt påpekar.

 

Relaterade artiklar

Scroll to Top