Sundare med mindre salt

I dag har salt blivit högsta mode. Vi smular havssalt från Frankrike eller dyrt bergssalt från Himalaya över biffen innan vi ens har smakat på den. Det grovkorniga saltet knastrar gott mellan tänderna och piffar upp smakerna. Samtidigt är hälsoexperterna eniga om att för mycket salt ger högt blodtryck och att det i sin tur leder till ökad risk för hjärtinfarkt, stroke och njursjukdomar.

Vi smular havssalt från Frankrike eller dyrt bergssalt från Himalaya över biffen innan vi ens har smakat på den.

För knappt två år sedan beslutade hälso- och sjukvårdsministrarna i EU att myndigheterna i medlemsländerna måste sätta fart för att sänka salthalten i maten. I Finland har man en lägre saltkonsumtion än i Sverige. Redan 1994 infördes en speciell märkning av charkuterier och färdiglagad mat i Finland för att konsumenterna ska kunna välja mindre salta alternativ. För det är ifrån den färdiglagade maten som det mesta av saltet kommer.

I Sverige äts det ungefär 10-12 gram salt om dagen, det är dubbelt så mycket som på 1970-talet.

I Sverige äts det ungefär 10-12 gram salt om dagen, det är dubbelt så mycket som på 1970-talet. För att minska risken för högt blodtryck kan det vara lagom att äta 5-6 gram, det är ungefär så mycket som ryms i en tesked.

Samtidigt behöver kroppen salt för att fungera. Natrium som finns i vanligt salt är ett näringsämne som krävs för att nerverna och vätskebalansen ska fungera. Men behovet av natrium är bara 0,5 gram per dag, det motsvarar 1,25 gram hushållssalt eller ett rågat kryddmått.

Och som alla vet så har salt stor betydelse för smaken. När man tillsätter lite salt i en sås så lyfts vissa smaker och andra hålls tillbaka. Det beska i vissa grönsaker mildras till exempel av salt. Men den salta smaken är en vanesak och precis som det går att vänja sig vid kaffe utan socker kan man lära sig att tycka om mat som är mindre salt, men man får räkna med att det tar lite tid.

Några tips är att använda mer örtkryddor.

I matlagningen finns det många sätt att göra såser och grytor smakrika och goda med mindre salt. Några tips är att använda mer örtkryddor. Att öka på mängderna lök och vin i köttgrytor och soppor är också ett sätt att få mustigare smak. 

Rulla till toppen