Rimmat kött som alla gillar

Årets höjdpunkt i köket

Nu närmar sig årets höjdpunkt i köket. Vi är många som har samma ritual. Och det handlar så klart om griljeringen av julskinkan kvällen före julafton. Det är nostalgi, det är tradition, det är trygghet när skinkan tas ut ur ugnen och sprider förföriska dofter av senapsgriljering och kryddnejlika. Sent på uppesittarkvällen skärs den första ljumma skivan upp och läggs på det russinbeströdda vörtbrödet. Och så lite extra av den sötstarka senapen. Mmm, ljuvligt… Men det är långt ifrån alla som i dag delar denna uppskattning.

Ett nyskapande tillägg till mångas julbord – rimmat nötkött

För vissa är det kopplat till religion, för andra handlar det om helt andra invändningar. Men det finns, som tur är, goda alternativ. Ett, som också kan vara ett nyskapande tillägg till mångas julbord, är rimmat nötkött. Långlagad rimmad oxbringa med stark senap ovanpå och med vörtbröd, eller kanske ännu hellre julknäcke, under är en riktig höjdare.

Som vanligt kommer sous viden väl till pass när det handlar om långlagat kött. Och som vanligt handlar det bara om att »packa om« köttbiten och lägga ner den i vattenbadet. Resten av jobbet sköter tiden.

Lite mer konkret görs det så här:

Klipp upp en förpackning rimmad oxbringad på ca 800g. Skölj av och torka köttet. Vakuumförpacka det och lägg köttbiten i sous viden som är ställd på 78°C.

Vill man ha det tokmört (med risk för lite smulighet) får det sous vide-lagas i två dygn, annars räcker det med 24-36 timmar.

När köttet tillagats läggs det med fördel i press och får stå i kylen över natten.

En enkel pressanordning är att lägga köttbiten mellan två små ugnsformar och sedan lägga ett litet spännband runt. Tryck ihop formarna samtidigt som bandet dras samman.

Mört kött som enkelt kan skäras i snygga skivor

Resultatet blir ett kompakt men mört kött som enkelt kan skäras i snygga skivor.

Ett praktiskt tips i dessa matlagningsintensiva tider är att förbereda ett par, tre bitar oxbringa – när man ändå håller på…

Vid sidan av smörgåspålägg passar köttet utmärkt till en hel massa olika varmrätter, till exempel till en modern lunchrätt med buljongkokta grönsaker och potatis skurna i 2-3 cm stora tärningar.

Servera gärna i en halvdjup tallrik med en bottenskyla av god buljong och med några skivor oxbringa på toppen. Köttskivorna får lagom värme efter ett buljongbad i ugnen. Och över hela härligheten strös hackade färska örtkryddor. Som kronan på verket en rejäl hög nyriven pepparrot. Lätt och läckert!

Blir det mot förmodan rester över från oxbringan så kan dessa användas i en pytt eller omelett!

Med det önskar jag God Jul! Och hoppas att tomten ska komma med sous vide-prylar till alla hängivna matlagare som ännu inte fått prova på detta enkla matlagningssätt!

Scroll to Top