Under sommaren när OS pågått som alla bäst har det grillats både till höger och vänster, hos vänner och bekanta, släktingar och grannar. Det har verkligen varit en tid att njuta, av både av umgänge och god mat.
Som ”köttkunnig” hamnar man ibland i situationer där det förväntas att man tar kommando över allt från inköp, styckning till att grilla och skära upp.
Själva inköpet är oftast en ”walk in the park”. Jag handlar det som är bra att grilla för tillfället. Värre är det när man kommer hem till någon som inte ser vikten av att vårda sin köksutrustning.
I köket hänger ofta designknivarna vackert uppradade som en gång i tiden också var ”knivskarpa”. Dessvärre är de sällan i närheten av nyslipade eller ens stålade. Jag säger som ”köttgurun” Håkan Fällman ”Det är inte de vassa knivarna man skär sig på, utan de som ligger och skramlar i lådan”.
Sedan har vi skärbrädor som ofta bär spår från årets alla dagar. Skärbrädan är för mig kanske det allra viktigaste verktyget i köket. Underlaget är själva grunden för en bakteriefri och stadig hantering.
Saker som jag gör med förbundna ögon hemma blir helt plötsligt lite knepigare att få till. Så därför kommer jag med några små tips som kommer förenkla livet i köket.
Så där, nu är jag redo att äntra köket hos både grannar och bekanta, med garanterat plåsterfria händer.