Blir man sjuk eller frisk av kött?

Blir man sjuk eller frisk av kött?

Under hösten har debatten gått hög. I oktober presenterade Annals of Internal Medicine en av de största studierna som någonsin gjorts på området och besvarade frågan ”blir man sjuk eller frisk av kött?”. Där kom man fram till att man inte blir sjuk av kött om man äter rimliga mängder och kombinerar det med en bra och näringsrik kost generellt. När Svenskt Kött refererade till presentationen hamnade vi i skottgluggen med hot om att bli stämda till miljardbelopp för att vi vilseleder konsumenten.

Den polariserade debatten kring kött drivs på ett ungefär till 99 procent av känslor och till 1 procent av fakta.

Den polariserade debatten kring kött drivs på ett ungefär till 99 procent av känslor och till 1 procent av fakta. Den lilla procenten som består av fakta och siffror ifrågasätts ständigt utifrån vad människor känner för, vad de önskar eller vad de tror. Det kan vara tungt att i stunden veta att man sitter på de rätta svaren, men att ändå behöva möta dessa debattörer som bara har egna perspektiv och en egen agenda.

Blir man sjuk eller frisk av kött?

Min övertygelse är att det inte håller i längden. För ytterst handlar det om att försörja den växande befolkningen med mat som är bra, för såväl människans hälsa som miljön. Det handlar också om klimat och biologisk mångfald, livsmedelssäkerhet och djuromsorg, och till och med arbetsvillkor. Lägger man ihop alla dessa perspektiv är svaret tusan i mig inte att vi ska importera mer mango, avokado och sojabönor till folket. Det är svensk mat och svensk köttproduktion som är svaret.

Isabel Moretti,
VD

Relaterade artiklar

Scroll to Top