Allt kött är hö

Vad ska vi äta? Evolutionen ger oss inga råd och dessutom saknar den moral. Den vill bara säkra reproduktionen. Nordeuropéernas förmåga att dricka mjölk i vuxen ålder upprätthålls av att vi löpande aktiverar enzymet laktas genom att just dricka mjölk. Slutar man eller går över till laktosfritt kan man förlora enzymet. 

Istället blir kött vårt hö som det heter i psalmen.

Och just nu (egentligen sedan några årmiljoner) har evolutionen lett oss in på ett spår där vi inte direkt kan tillgodogöra oss näringen från gräs och blad. Istället blir kött vårt hö som det heter i psalmen. 

Vi kan äta fler råvaror än de flesta av djuren men vi äter inte allt vi skulle kunna. Istället låter vi religion, politiska värderingar och ideal styra det som hamnar på tallriken. Mattrender och matkultur är vårt svar på evolutionens mål om ”survival of the fittest”.

År 2017 har många intressant matminnesögonblick att uppmärksamma. För 500 år sedan, år 1517, spikade Martin Luther upp sina 95 teser på Wittenbergs kyrkport. 

I förlängningen förde det med sig att protestanterna tog bort den religiösa fastan vilket lade grunden för dagens intresse för sekulära kroppsdieter, mirakelkurer och sökandet efter supermaten som ska göra det som den religiösa fastan gjorde tidigare. 

Det skapade en gastronomiskt ointressant restaurangtradition som återhämtade sig först på 1980-talet.

År 1917 infördes motboken för att handla på Systemet och serveringsrestriktionerna på restaurang i hela Sverige. Det skapade en gastronomiskt ointressant restaurangtradition som återhämtade sig först på 1980-talet. 

Och 1967, för 50 år sedan, publicerade Tore Wretman ”Svensk husmanskost” vilket gav OK-stämpel till att finrestauranger kunde servera husmanskost. Ett av mina favoritrecept i den är rökt rimmad oxbringa som serveras med vintergrönsaker och potatispuré. 

Våra matideal är ständigt i utveckling.

Det är i år 25 år sedan den första coffeeshopen öppnade i Sverige och det var också 1992 som tallriksmodellen lanserades, ursprungligen skapad av Britt-Marie Dahlin på Scan som senare blev vd för Svensk Köttinformation. Våra matideal är ständigt i utveckling. Matens evolution säger att den överlever som har mest känsla för det håll trenderna går åt.

Relaterade artiklar

Scroll to Top