
Ingen brist på mat idag – men hur blir det imorgon?
Genom att välja svenskproducerad mat stöttar vi det svenska jordbruket. Det råder förvisso ingen brist på mat idag – men hur blir det imorgon?
Genom att välja svenskproducerad mat stöttar vi det svenska jordbruket. Det råder förvisso ingen brist på mat idag – men hur blir det imorgon?
Svenskt Kött lanserar nu en ny sida med inriktning på foodservice och framför allt offentliga kök och släpper samtidigt resultat från en en stor kartläggning av synen på svenskt kött i just de offentliga köken.
Många djurbönder i Sverige drabbas av trakasserier. Det är därför som regeringen skärper straffen för trakasserier mot djurbönder.
När kostnaderna för el och drivmedel stiger tvingas de svenska bönderna sluta helt eller minska sin produktion.
Nu skärps kraven för antibiotika till djur inom EU. Antibiotika får inte längre ges rutinmässigt till friska djur. Men kraven berör inte svenska bönder.
En ny forskningsstudie publicerad i Nature Food visar att kor och grisar behövs för ett hållbart och cirkulärt matsystem i Europa.
Att äta mat som är närproducerad och efter säsong är det mest hållbara, men vad är egentligen i säsong i januari?
Har du en dieselbil är sannolikheten stor att du kör runt med animaliskt fett i tanken. Animaliskt fett från slaktavfall är nämligen en viktig resurs för att tillverka förnybar diesel.
Oxfilé är en populär detalj kring nyår men det finns mycket annat gott kött som för tankarna till fest och lyx som du kan välja istället.
Vad är finare än att vara kunglig hovleverantör? Ja, kanske att leverera råvaror till Nobelmiddagen. I år vad det Graute gård som fick uppdraget att leverera lammsadel.
I SVT-serien ”Köttets lustar” undersöker komikern Henrik Schyffert sin egen inställning till köttätande. Tittaren får följa med när Henrik Schyffert föder upp två griskultingar i sin lägenhet i Stockholm, besöker grisgårdar, träffar uppfödare och provjobbar på ett slakteri. Men ger programmet en rättvis bild av svensk köttproduktion? Livsmedelsföretagen bad Elisabet Qvarford, vd på Svenskt Kött, kommentera serien.
Grönsaker hör inte till julbordet. Däremot kött av alla slag – inte bara gris utan även nöt, lamm och vilt är traditionell julmat. Det menar Edward Blom i Köttpoddens julspecial där du också får tips om hur du ska förbereda sig för att kunna frossa till max.
Utan oss djurbönder skulle alla gå hungriga i Sverige – även vegetarianer. Det skriver tre bönder idag på Aftonbladets debattsida.