Just nu är vi inne i den allra mörkaste perioden på året. Det är ganska grått och trist ute, förkylningar cirkulerar och de flesta av oss har rätt låg energi. Varje dag behöver man dessutom ställa sig den eviga frågan, vad ska vi äta till middag? Känner du igen dig i ovan beskrivning kommer här sex nya recept som räddar vardagen i höstmörkret.
Prisvärda och goda styckdetaljer i recepten
De nya recepten är gjorda med goda och prisvärda detaljer och råvaror av svenskt kött som exempelvis fläsklägg, lövbiff, falukorv, nötfärs och fläskytterfilé. Flera av rätterna passar bra som värmande vardagsfavoriter, men kan också kännas tillräckligt festliga för helgen.
Falukorv i ugn med senap, ost och äpple
Falukorv är en stor favorit bland vuxna och barn. Här har vi tagit fram ett recept på den klassiska husmansrätten falukorv i ugn. Den här rätten går att variera näst intill det oändliga, men vårt recept är en klassisk variant med senap, äpple och svensk ost.
Fläsklägg i wok med grönsaker och äggnudlar
Tänker du att fläsklägg bara kan serveras med rotmos? Då får du tänka om. I det här receptet har lägget fått en härlig asiatisk touch och serveras i en wok med grönsaker och nudlar. Själva lägget tar lite tid att koka, men den delen går bra att göra kvällen innan rätten ska serveras. När du sen ska laga middagen wokar du snabbt ihop grönsaker, bitar av lägg och nudlar.
Pasta med fläskytterfilé, champinjoner och soltorkade tomater
Det här är en lyxig och god husmansrätt som passar lika bra en vardagkväll som till helgmiddag. Champinjoner, soltorkade tomater och crème fraiche passar perfekt till grisköttets något syrliga smak. Visste du att fläskytterfilé bara är putsad och urbenad fläskkotlett? Hittar du inte fläskytterfilé i butiken går det alltså lika bra att köpa kotlett. Vill du göra rätten ännu lyxigare kan du välja fläskfilé istället.
Lövbiffspanna med champinjoner och vitlök
Det här är en rätt som värmer gott under de mörka månaderna. Riktig comfort food som man säger i USA. Strimlad lövbiff med lök och champinjoner i en gräddig sås med smak av vitlök. Den passar bra att servera med exempelvis havreris eller potatismos – välj själv vad du är sugen på.
Köttfärsgratäng med potatis, morötter och broccoli
Det här är en riktigt god rätt där köttfärs, potatis, morötter och broccoli samsas i en form och blir en ljuvlig gratäng. Den är enkel att göra, men behöver lite tid på sig i ugnen. Har man ont om tid kan man göra gratängen i förväg, och när smakerna fått sätta sig blir den bara ännu godare dessutom.
Lågtempad nötstek i ugn med potatispuré och svampsås
Vad sägs om en riktigt klassisk stek till söndagsmiddag? Hemligheten bakom en saftig och mör stek är att tillaga den på lägre temperatur. Det enda man behöver ha med sig är att steken tar längre tid på sig att bli klar ju lägre temperatur du har i ugnen. Har du gott om tid kan du testa att tillaga den i 75°C, annars går det bra vid 100°C som i detta recept. Servera steken med potatispuré och svampsås för en härligt höstig middag!
Råvaror i säsong och svenskt kött
Se till att välja svenska råvaror i säsong och svenskt kött. Kolla efter märket Kött från Sverige så vet du att köttet är svenskt och att hela livsmedelskedjan stannar i Sverige.