Möt vardagen med enkla tips och nya recept
Nu börjar vardagen med skola och jobb vilket betyder mindre tid till matlagning för många. Men med inspiration och några enkla knep går det att komma långt om man vill äta hållbart och hälsosamt. Ta hjälp av experterna och möt vardagen med enkla tips och nya recept.
Recept med lagom mängd kött
Svenskt Kött har tagit hjälp av kokboksförfattare Johanna Westman och dietisten Kajsa Asp Jonson för att reda ut alla frågor kring kött, näring, hälsa och hållbarhet.
Johanna och Kajsa har förstås också gett oss en massa enkla tips och nya recept. Vi har laddat upp webbplatsen med tolv nya recept för alla som vill laga enkel, hållbar och god vardagsmat.
» Kolla in de snabba vardagsrecepten och alla tipsen!
500g tillagat rött kött i veckan
Visste du att de svenska kostråden för hälsosamma matvanor rekommenderar max 500 gram tillagat rött kött (gris, nöt, lamm, ren och viltkött) i veckan? Och visste du att det motsvarar ungefär 4 portioner à 125 gram kött i veckan eller 6–8 mindre portioner (à ca 60–80 gram) plus lite pålägg i form av till exempel skinka, korv eller leverpastej. Läs gärna mer på #500gram i veckan.
För hälsan, miljön och klimatet
Ett enkelt sätt att äta hållbart och hälsosamt är att fylla varje måltid med mycket av säsongens grönsaker, frukt, bär, nötter och rotfrukter. Och såklart alltid välja svenskt gris-, nöt- och lammkött. Kolhydraterna i måltiden får gärna vara fullkorn, och fettet gärna svensk rapsolja som både är närodlad och bra för hälsan. Svårare än så behöver det inte vara.
9 smarta tips för att äta hållbart och hälsosamt
- Berika dina kötträtter med grönsaker i säsong, rotfrukter, svamp, lök, bönor och linser – i köttfärssås, grytor och så vidare. Det bidrar med smak och näring, samtidigt som det ”drygar ut” och gör det enklare att få en fullvärdig måltid med allt du behöver i lagom mängd.
- Toppa med köttet och låt det vara det högkvalitativa och näringsrika proteinet som toppar måltiden. Låt det gröna vara basen i måltiden.
- Grönsakerna först! Ställ fram bitar av gurka, morot, paprika, blomkål, bönor och ärtor i små skålar innan maten blivit klar. Hungriga ungar tar för sig och innan någon ens hunnit fundera har de ätit upp sina grönsaker.
- Värna om köttet. Förr sparade man köttet till högtider och fest, idag är det vardagsmat. Men kom ihåg att köttet även numera är en värdefull råvara som vi ska uppskatta och vara varsamma med.
- Kött är lättlagat. Tillagas snabbt för snygg yta över en het grill eller långlagat, mustigt och mört i gryta, pulled pork eller pulled beef. Man behöver inte vara mästerkock för att laga något gott av kött. Välj recept och tillagningssätt utifrån vad du och familjen gillar.
- Variera mera genom att växla och även låta grönsaker, baljväxter, ägg eller svensk ost ha huvudrollen lite oftare för att på så sätt äta mat som har olika och mer varierande näringsinnehåll!
- Våga fråga var köttet kommer ifrån. Idag är det lätt att hitta svenskt kött i butiken, men på restaurang är det inte alltid lika självklart. Ta för vana att fråga var köttet kommer ifrån när du äter på restaurang, och fråga din kommun varifrån de köper köttet som de serverar våra barn och äldre. Lyft gärna frågan så kan vi tillsammans skapa medvetenhet och förändring.
- Välj svenskt nöt– och lammkött. Den svenska uppfödningen av nötdjur och lamm gynnar den biologiska mångfalden eftersom djurens betande gör att öppna landskap bevaras och växt- och djurarter kan frodas.
- Tänk hållbart och välj svenskt griskött! Grisarna är miljöhjältar som kan äta upp de rester och biprodukter som blir över vid tillverkning av mat till människor. På så sätt minskar miljö- och klimatpåverkan från livsmedelsindustrin. Griskött har betydligt lägre klimatpåverkan än nöt- och lammkött. Och visst kan man byta ut kyckling mot till exempel färsk skinka eller kotlett – prova!