Lyxiga nyårsrecept på oxfilé av Sigrid Bárány

Fira in det nya året med något att Sigrid Báránys lyxiga nyårsrecept på oxfilé.
Lyxiga nyårsrecept på oxfilé

Nyårsafton är för många den festligaste kvällen på året. Något av det festligaste man kan äta är svensk oxfilé, så därför har vi bett Sigrid Bárány att ta fram dessa lyxiga nyårsrecept på oxfilé.

Sigrid Bárány är kokboksförfattare och vinnare av Sveriges Mästerkock 2012. Så här beskriver Sigrid vad nyår är för henne:

Det jag älskar med nyårsfirande är kombinationen av lyx och avslappning. En nyårsmiddag kan vara hur överdådigt festlig som helst, och det är helt okej att ta fram sina största och glittrigaste smycken – men det känns inte stelt och högtidligt utan blir ofta ett lekfullt och gemytligt kalas.

De roligaste nyårsfesterna är alltid när jag har fått stå i köket under dagen och laga mat tillsammans med lika matglada vänner. Folk har varit lediga och är på gott humör. Det blir ett tillfälle att gå loss på avancerade rätter, lyxiga råvaror och kompromisslösa vinmatchningar och själva matlagningen blir en fest i sig.

Sigrid har skapat fyra lyxiga nyårsrecept på oxfilé, två huvudrätter och två förrätter eller snittar. Huvudrätterna är klassiska nyårsrecept som Biff Wellington med rostad jordärtskocka och potatis med madeirasås och Pepparbiff med potatisterrin på Västerbottensost.

Vill ha svenska lyxråvaror på bordet

Jag lagar gärna maffiga klassiker som Beef Wellington eller något som går att flambera, och gärna franska klassiker men jag vill ännu mer än vanligt ha svenska lyxråvaror på bordet. Det ska vara löjrom från Kalix, uppländska vaktelägg, ostron från Grebbestad, svenskt nötkött, lamm eller vilt, hemplockad svamp och absurda mängder Västerbottensost om jag får bestämma. Jag vet inte riktigt varför det är så extra viktigt för mig men jag tror att det har något att göra med att nyår är ett sånt kännbart skifte i tid och då blir också plats viktig – jag vill köra ner tårna i mylla och mossa och hav (bildligt!) och känna smaken av min plats i världen när året vänder.

Eftersom svensk oxfilé är populärt och lite av en lyxvara kring nyår så har Sigrid också tagit fram två mindre rätter med mindre mängd oxfilé som passar som förrätt eller aptitretare. Det är en härlig tartar på oxfilé med dragonmajonnäs och jordärtskocka och så en bookmaker toast i miniformat där den vanliga äggulan från hönsägg har bytts ut mot vaktelägg.

Sigrids lyxiga nyårsrecept på oxfilé

Aktuellt

Hållbarhet är mer än klimat

Hållbarhet är mer än klimat

Flera olika rapporter visar att man behöver se till fler parametrar än klimat när man pratar om hur hållbart producerad maten är.

Hur mycket kött ska man servera?

Hur mycket kött ska man servera?

Hur ska man veta hur mycket kött som är lagom att servera per person när man bjuder på middag eller buffé? Här hittar du svaren!

Bild från frukostseminariet: Varför dyker Vego?

Varför dyker vego?

Svenskt Kött anordnade frukostseminariet ”Varför dyker vego?” där en panel diskuterade vad vi äter och varför.

Rulla till toppen