Lyckas med köttet – oavsett vilken styckningsdetalj du väljer

Oavsett vilken styckningsdetalj du väljer kommer du nu lyckas laga köttet perfekt tack vare vår nya sida med styckningsdetaljer.
Lyckas med köttet – oavsett vilken styckningsdetalj du väljer

På Svenskt kött får du tips och råd kring hur du lyckas med lite udda styckningsdetaljer. Nu har vi uppdaterat våra sidor med styckningsdetaljer för nöt, gris och lamm som hjälper dig att lyckas med köttet – oavsett vilken styckningsdetalj du väljer.

Har du också sett att det börjar dyka upp lite udda styckningsdetaljer i kyldisken men är kanske osäker på hur de ska tillagas? Vad ska du göra om exempelvis högreven är slut i din butik och du har middagsgäster som du tänkt bjuda på en god gryta? Eller om du har hittat en picanha till extrapris som du inte vet vad du ska hitta på med? Vi har samlat allt du behöver veta på vår sida om styckningsdetaljer.

Mörhet, marmorering, fibergrovhet och smakrikedom

staplar-klockor-styckdetaljerOm du undrat över någon ovanlig styckdetalj för nöt, gris eller lamm har du alltid kunnat vända dig till svensktkött.se, men nu har vi gjort det ännu enklare för dig att veta vad du kan förvänta dig av köttbiten. På sidorna för varje enskild styckningsdetalj för nöt, gris och lamm kan du se en stapel eller klocka på en skala från ett till tre inom kategorierna mörhet, marmorering, fibergrovhet och smakrikedom.

Dessa skalor beskriver hur mör styckdetaljen är, hur mycket insprängt fett och hur grova fibrer den har samt hur smakrik den är i förhållande till de andra detaljerna från samma djurslag. Exempelvis har oxfilé en trea på mörhet, en etta på fibergrovhet, en etta på marmorering och en tvåa på smakrikedom. Oxfilé är alltså en väldigt mör detalj redan innan tillagning. Jämför man med oxkind som har en etta på mörhet men en trea på marmorering, fibergrovhet och smakrikedom så betyder det alltså att oxkind är en hård detalj med mycket smak och textur.

Det är ofta som man eftersträvar att få köttet mört, men det betyder inte att man alltid ska välja den möraste detaljen. Att bara äta oxfilé, som är just den möraste detaljen, är varken ekonomiskt eller hållbart, även fast köttet är svenskt. Det mest hållbara sätt att äta kött på är att välja Nose to Tail, det vill säga att äta så många olika detaljer från djuret som möjligt. Då måste man å andra sidan veta hur man ska göra för att tillreda köttbiten på bästa sätt.

Tydliga förslag på tillagningsmetoder och innertemperaturer

Hemligheten till att få ett kött som är mört ligger i tillagningen. Generellt kan man säga att ju mörare köttbit desto snabbare tillagningsmetod. För att göra det så enkelt som möjligt har vi tagit fram tydliga symboler för att visa de bästa tillagningsmetoderna. Om vi fortsätter med exemplet oxfilé, som redan är väldigt mör, behöver den alltså en relativt snabb och het tillagning för att komma till sin rätt. Exempelvis att steka skivor i stekpanna. Oxkinden däremot är som sagt en hård muskel och behöver tillagas längre tid, på en lägre temperatur för att bli mör. En perfekt tillagningsmetod för oxkinden är bräsering.

Oavsett vilken styckningsdetalj du väljer eller vilket djur den kommer från så får du information om lämplig innertemperatur så du inte ska behöva fundera över det heller. På de detaljer där det är lämpligt får du information om vilken temperatur som gäller för rare, medium eller well done. Det vill säga om köttet ska ha en rå kärna, om det ska vara rosa eller genomstekt. På gris anges oftast bara medium eller well done då man inte bör äta rått griskött.

Om styckdetaljen i receptet är slut?

Det har säkert hänt dig att just det kött du skulle ha till kvällens recept är slut i butik. I sådana situationer är det lätt att tappa energin då det kan kännas som man måste planera om hela middagen. Just därför har våra sidor förslag på detaljer som funkar bra som ersättare.

Givetvis har vi kvar all annan matig information som tidigare. Vi ger svar på om det är vanligt att hitta köttet i hyllan på en livsmedelsbutik eller om du behöver vända dig till den manuella köttdisken eller saluhallen. Du får också tips på recept från vår receptbank med den valda styckdetaljen samt se bild på var detaljen sitter på djuret.

Med våra nya sidor över styckningsdetaljer får du kort och gott all hjälp du behöver för att lyckas med köttet – oavsett vilken styckningsdetalj du väljer.

Aktuellt

Rulla till toppen