Vin möter mat möter lantbruk

Nyligen fick jag förmÃ¥nen att delta vid ett av Ã¥rets bästa event: Vin möter mat. Ett event som ordnades för tredje gÃ¥ngen pÃ¥ Restaurang Syster O Bror i Stockholm. Grundtanken med eventet är att skapa ett nätverk mellan mat- och vinmänniskor, ett sätt att göra en brygga mellan tvÃ¥ grupper som gärna hÃ¥ller sig pÃ¥ sin egen kant. Jag själv fÃ¥r väl anses vara en matmänniska i det här fallet, även om jag gillar vin.

Även om händerna i skrivande stund knappt har återhämtat sig efter skalningen blev det makalöst gott.

Ett litet mingel med gratisvin tänker ni? Nej nej, här lagades det mat för hela slanten (även om vinet var gratis). Alla deltagare delades upp i lag, alla lag med en kock och en sommelier. Helt förutsättningslöst med ett stort grönsaksbord och en given rÃ¥vara skulle matglädje skapas. Mitt lag blev ansvariga för kungskrabba. 

Även om händerna i skrivande stund knappt har återhämtat sig efter skalningen blev det makalöst gott. Temat för dagen var Sydafrika och grillning. Sydafrikanska viner gjorde sig utmärkt då eventet ägde rum på Sydafrikas nationaldag och dessutom under landets 20:e år av demokrati.

Bryggan mellan mat och vin är given, men för mig blev det också en brygga till ursprunget: lantbruket.

Maten och vinet var suveränt och kunde ha intagits pÃ¥ vilken toppkrog som helst. Det mest suveräna med kvällen var ändÃ¥ möjligheten att fÃ¥ träffa alla mat- och vinnördar. Bryggan mellan mat och vin är given, men för mig blev det ocksÃ¥ en brygga till ursprunget: lantbruket. Kopplingen mellan lantbruk, mat och dryck är viktigare än nÃ¥gonsin för att skapa en medvetenhet kring matens värde. 

För att jag som ekologisk lammuppfödare ska kunna kommunicera mervärdena av mina råvaror, krävs en koppling till de som tillagar dem. Kopplingen måste också finnas för att jag ska veta vad som efterfrågas av kockar och restauranggäster.

För att jag som ekologisk lammuppfödare ska kunna kommunicera mervärdena av mina råvaror, krävs en koppling till de som tillagar dem.

I mitt engagemang som Matlandetambassadör är den här typen av nätverkande A och O. Allt handlar om att minska avståndet mellan lantbruket och resten av samhället. I det arbetet är mat- och vinkännare en essentiell länk.

Stort tack till arrangörerna Karoline Nordefors (skribent & kökschef) och Fredrik Schelin (skribent & delägare Syster O Bror).

Rulla till toppen