Smalec (kryddat ister att breda på brödet)

Det här är ett polskt pålägg och en typ av recept som börjar komma till heders igen i takt med att resursklok matlagning blir allt mer populärt. Tidigare tog man tillvara allt på djuret, och det här är ett sätt att tillvarata fett eller ister. Ett smakrikt och gott pålägg. 

Ingredienser

1 burk

350 g ister, finhackat eller malt

1 gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

120 g (1 förp) skivad bacon, skuren i ½-cm breda bitar

1 syrligt äpple, skalat, urkärnat och finhackat

1 tsk mejram, torkad

½-1 tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

Du behöver också:
glasburk med lock

Gör så här

Smält fettet långsamt i en stekpanna över medelvärme. Tillsätt lök, vitlök och bacon, fortsätt att värma tills baconbitarna är stekta.

Tillsätt äpple och kryddor. Låt svalna något och krydda eventuellt med mer salt och peppar.

Häll upp blandningen i burk med lock och förvara i kylen.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top