Pluman är en saftig och mör fjäderformad styckningsdetalj från grisens framdel. Den passar att bräsera eller grilla.

Pluman är en saftig och mör fjäderformad styckningsdetalj från grisens framdel. Den passar att bräsera eller grilla.
4 personer
600 g pluma
salt och malen svartpeppar
Ljummen potatissallad med paprika:
500 g potatis
2 röda paprikor, strimlade
1 gul lök, skuren i tunna skivor
½ dl olivolja
3 msk rödvinsvinäger
½ dl vatten
1 tsk paprikapulver
½ tsk salt
2 krm malen svartpeppar
Ta fram köttet ur kylen och salta det på båda sidor. Lägg det på en tallrik, täck med plastfolie och låt det stå framme tills det är rumsvarmt.
Ljummen potatis- och paprikasallad:
Skrubba och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Skär den i mindre bitar. Fräs löken i olja tills den är mjuk och genomskinlig, tillsätt paprikan och fortsätt att fräsa tills den mjuknat. Lägg över blandningen i en skål och tillsätt potatisen. Blanda samman ingredienserna till dressingen, häll den över grönsaker och potatis och låt salladen svalna något.
Grilla köttet på utegrill eller i grillpanna, ca 5 min på varje sida. Mal över peppar efter grillningen och servera genast tillsammans med potatissalladen.
Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.
Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.
Filéspett med rostad paprikasallad, grillad bakpotatis och grillad lime
Caesarsallad med pluma
Chipotlemarinerad njurtapp med varm paprikasallad
Marinerad fläskfilé med ljummen potatissallad
Ljummen lammytterfilé med somrig jordgubbs- och dinkelsallad
Grillad lammrostbiff med svart vitlöksglaze och grillad knipplök