Chipotlemarinerad njurtapp med varm paprikasallad | Svenskt Kött

Chipotlemarinerad njurtapp med varm paprikasallad

Ingredienser

8−10 personer

1 njurtapp (ca 1 ½ kg)

smör till stekning

salt och malen svartpeppar

Marinad:
3 msk chipotlepasta

1 dl vatten

2 lime, saften
1 dl rapsolja
3 vitlöksklyftor, finhackade

½ gul lök, strimlad

2 tsk oregano
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Varm paprikasallad:
1 gul lök, strimlad

2 röda paprikor, urkärnade och strimlade

2 gula paprikor, urkärnade och strimlade

2 msk rapsolja
1 dl vatten

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk paprikapulver

1 tsk oregano
salt

Till servering

grönsallad

gräddfil

tortillabröd

Gör så här

Skär bort eventuella senor på njurtappens yta. Dela köttet i två långsmala bitar, följ senan som går mitt i och ta bort den. Lägg de avlånga köttbitarna i en form.

Marinad:
Blanda samman chipotlepasta, vatten, limesaft och olja. Tillsätt vitlök och lök. Krydda med oragano, salt och peppar. 

Häll marinaden över köttet, täck med plastfolie och låt stå i kylen ca 2 timmar.

Värm ugnen till 175˚. Ta fram köttet, låt det stå framme tills det är rumstempererat och torka sedan av det med hushållspapper. Bryn köttet i smör i het stekpanna så att det får en fin yta runt om. Lägg över det i en ugnssäker form. Ställ in köttet i ugnen och stek till innertemperatur 62˚ (rosastekt). Lägg då köttet på en skärbräda och låt det vila ca 10 minuter före servering. 

Paprikasallad:
Fräs löken i rapsolja tills den är mjuk och genomskinlig. Lägg i paprikastrimlorna och fortsätt att fräsa, tillsätt vatten och vinäger, och låt det koka in. Krydda med paprikapulver, oregano och salt.

Servering:
Skär upp köttet i 1 cm skivor och servera med paprikasallad, grönsallad, gräddfil och tortillabröd. 

FLER RECEPT

Rulla till toppen