Chipotlemarinerad njurtapp med varm paprikasallad
Ingredienser
8−10 personer
1 njurtapp (ca 1 ½ kg)
smör till stekning
salt och malen svartpeppar
Marinad:
3 msk chipotlepasta
1 dl vatten
2 lime, saften
1 dl rapsolja
3 vitlöksklyftor, finhackade
½ gul lök, strimlad
2 tsk oregano
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Varm paprikasallad:
1 gul lök, strimlad
2 röda paprikor, urkärnade och strimlade
2 gula paprikor, urkärnade och strimlade
2 msk rapsolja
1 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
salt
Till servering
grönsallad
gräddfil
tortillabröd
Gör så här
Skär bort eventuella senor på njurtappens yta. Dela köttet i två långsmala bitar, följ senan som går mitt i och ta bort den. Lägg de avlånga köttbitarna i en form.
Marinad:
Blanda samman chipotlepasta, vatten, limesaft och olja. Tillsätt vitlök och lök. Krydda med oragano, salt och peppar.
Häll marinaden över köttet, täck med plastfolie och låt stå i kylen ca 2 timmar.
Värm ugnen till 175˚. Ta fram köttet, låt det stå framme tills det är rumstempererat och torka sedan av det med hushållspapper. Bryn köttet i smör i het stekpanna så att det får en fin yta runt om. Lägg över det i en ugnssäker form. Ställ in köttet i ugnen och stek till innertemperatur 62˚ (rosastekt). Lägg då köttet på en skärbräda och låt det vila ca 10 minuter före servering.
Paprikasallad:
Fräs löken i rapsolja tills den är mjuk och genomskinlig. Lägg i paprikastrimlorna och fortsätt att fräsa, tillsätt vatten och vinäger, och låt det koka in. Krydda med paprikapulver, oregano och salt.
Servering:
Skär upp köttet i 1 cm skivor och servera med paprikasallad, grönsallad, gräddfil och tortillabröd.