Chilikryddad rostbiff med varm teriyakisås, exotiska fruktspett och ugnsbakad cashewpotatis
Ingredienser
8 portioner
1 kg rostbiff
2 tsk salt
2 msk chipotlepasta
Potatis:
8 bakpotatisar, skalade
salt och grovmalen vitpeppar
2 msk rapsolja
½ dl cashewnötter, hackade
Fruktspett:
1 mango, i bitar
2 kiwi, i bitar
1 papaya, i bitar
½ dl cashewnötter, hackade
grillspett av trä
Sås:
1 dl vitvinsvinäger
1 dl kinesisk soja
3 msk flytande honung
1 msk färsk ingefära, riven
2 msk chilisås
2 krm sambal oelek
½ dl sesamolja
1 tsk majsstärkelse
Gör så här
Värm ugnen till 125°. Salta och pensla köttet med chipotlepasta. Lägg över det i en i ugnssäker form, stick in röret på en köttermometer på det tjockaste stället och ställ in i ugnen. Stek till innertemperatur 60−65°, ca 1 timme. Låt köttet svalna.
Potatis:
Höj ugnstemperaturen till 225°. Skär potatisen i kuber, 3 x 3 cm. Lägg över i en smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar, pensla med olja och strö över hälften av nötterna. Baka i ugn ca 20 minuter.
Fruktspett:
Trä frukten på spett och strö över resten av nötterna. Lägg spetten i ugnen då 10 minuter återstår av potatisens tillagningstid.
Sås:
Blanda samman vinäger, soja och honung i en kastrull. Tillsätt ingefära, chilisås, sambal och sesamolja. Rör ner majsstärkelsen. Koka upp under omrörning, och ta av från värmen.
Servering:
Skär upp köttet i tunna skivor och rulla dem. Häll över sås och servera med potatisen och fruktspetten.