Grillade tjocka spjäll med jordnötssås

Tjocka revbensspjäll är lika goda att grilla i ugn som på utegrill. Här får de sällskap av en het jordnötssås och grillad ananas. Godast är färsk ananas, men burk fungerar också. 

Ingredienser

6 portioner

ca 1 kg tjocka revbensspjäll, i ribbor
1 tsk salt

Marinad:
1 dl kokosmjölk
1 msk soja
2 vitlöksklyftor, hackade
½ msk koriander, hackad
1 msk farinsocker
1 tsk sambal oelek
1 msk färsk ingefära, riven

Jordnötssås:
1 dl jordnötssmör
1 dl kokosmjölk
1 dl salsa eller tacosås
½ citron, rivet skal
1 krm cayennepeppar

Till servering:
ananasringar
ris

Gör så här

Gnid in revbensspjällen med salt.

Marinad: Blanda samman kokosmjölk, soja, vitlök och kryddor. Lägg ner spjället och marinera 2 timmar i kylskåp.

Jordnötssås: Blanda samman jordnötssmör, kokosmjölk och salsa i en kastrull. Tillsätt kryddor och koka upp. Ställ åt sidan till servering.

Före servering: Grilla ribborna ca 15 minuter i 275° ugn eller på utegrill. Vänd dem då och då under grillningen. Grilla ananasringarna någon minut per sida.

Servera spjällen med ris, jordnötssås och grillade ananasringar.

Tips: Sambal oelek kan ersättas med 1 krm cayennepeppar.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen