Apelsinspett med asiatisk marinad

Dessa apelsinspett med asiatisk marinad görs av färsk skinka som marineras i en härlig marinad med asiatiska smaker. Sedan grillas de och serveras på en fräsch grönsaksbädd. Du kan grilla spetten i grillpanna eller på utegrill, helt enligt säsong och smak.

Ingredienser

4 portioner

Spett:
½ dl kinesisk soja
½ dl koncentrerad apelsinjuice
2 tsk honung
1 ½ msk färsk ingefära, riven
2 krm cayennepeppar
2 vitlöksklyftor, rivna
500 g färsk skinka
2 msk sesamfrön, rostade

Du behöver också:
grillspett

Grönsaksbädd:
4 schalottenlökar, klyftade
1 zucchini, strimlad
2 tsk rapsolja
1 röd paprika, strimlad
1 gul paprika, strimlad
1 tsk sesamolja
4 salladslökar, strimlade

Gör så här

Blanda samman soja, juice, honung, ingefära och cayennepeppar med riven vitlök. Tärna köttet i bitar på 3 x 3 cm. Lägg köttet i marinaden.

Trä köttet på spetten och stek eller grilla 7 minuter. Använder su spett i trä, blötlägg dem först i 10 minuter. Vänd spetten flera gånger under grillningen. Strö sesamfrön över spetten.

Fräs lök och zucchini i rapsolja. Låt paprikastrimlorna fräsa med mot slutet av stektiden. Krydda med sesamolja. Lägg upp grönsakerna på varmt serveringsfat och toppa med salladslök och spett.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen