Pingvinklubba

Pingvinklubba är en del av lägget på djurets bakparti. Detaljen är svålfri och består av läggkött med ett litet ben att hålla i. En utmärkt detalj att förkoka eller tillaga i ugn för att sedan lägga på grillen.

Pingvinklubba kallas också minilägg eller läggklubba. Detta är den nedre och smalare delen av grisens bakben. Man kan säga att det är den nedre delen av fläskläggen, utan svål men med ett litet putsat ben. Pingvinklubban är en muskel som grisen använder mycket så köttet blir relativt magert och mört, utan senor. Benet i pingvinklubban gör att detaljen får ytterligare smak.

Tillagning

Pingvinklubba påminner till storleken lite om en kycklingklubba och passar utmärkt för så kallad slow cooking. Detaljen är svålfri och består av läggkött med ett litet ben att hålla i. Precis som fläsklägg är det en utmärkt detalj att förkoka, bräsera i exempelvis vin eller buljong och sedan tillaga på låg temperatur i ugn. Därefter är det gott att lägga pingvinklubban på grillen eller steka den på hög värme för att få färg och stekyta.

I Butiken

Pingvinklubba finns att hitta i välsorterade livsmedelsbutiker och specialaffärer.

Alla styckningsdetaljer av gris

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat