Om kött

Hjärta av Nöt

Nöthjärta

Hjärtat från nöt har en djup smak av nötkött och kan tillagas på många sätt.

Högrev av Nöt

Högrev

Högrev är en oslipad diamant som med rätt behandling kan bli hur strålande som helst. Och för den som gillar mustiga långkok med djupa smaker är det verkligen rätt val.

Innanlår av Nöt

Innanlår av nöt

Innanlår av nöt är en mångsidig styckningsdetalj som kan serveras både hel, skivad eller strimlad. Som skivad är den mer känd som lövbiff.

Lilla fransyskan av Nöt

Lilla fransyskan

När fransyskan styckas anatomiskt får man stora, lilla och platta fransyskan. Här kan du lära dig om den lilla fransyskan.

Fjäderbladsbog av Nöt

Fjäderbladsbog och Luffarbiff

Fjäderbladsbog är en avlång och smal detalj på djurets skulderblad. På engelska heter detaljen top blade och kallas ibland även luffarbiff eller luffarstek på svenska.

Entrecôtekärna av Nöt

Entrecôtekärna och Entrecôtekappa

Styckar man entrecoten längs med senan får man fram detaljerna entrecotekappa och entrecotekärna. Båda detaljerna är fint marmorerade men entrecotekärnan är mörare och entrecotekappan har mer struktur.

Oxfilé av Nöt

Oxfilé

Oxfilé är synonymt med lyxigt och läckert. Den har helt enkelt varit den mest exklusiva och eftertraktade delen av djuret. Idag har medvetenheten ökat om att djurets olika delar alla har sina särskilda förtjänster, men oxfilén rankas nog ännu högst av många.

Flankstek av Nöt

Flankstek

Flankstek är en styckdetalj som blivit populär på senare år. Bland annat för att den är så fin att grilla.

Flappstek av Nöt

Flappstek

Flappstek blir allra bäst vid snabb tillagning i het panna eller på grillen. Det krävs dock lite förarbete eftersom denna styckningsdetalj har en hel del hinnor. Lär dig mer här.

Fransyska av Nöt

Fransyska

Slottsstek med gräddsås, svensk oxstek med lök och morötter, en brittisk pot roast eller en fransk rödvinsbräserad stek – när man talar om präktiga stekar, varma eller kalla, tänker många helt riktigt på fransyska.

Entrecôte med ben av Nöt

Entrecôte av nöt

Entrecôte av nöt är liksom biffen en styckningsdetalj som både är smakrik och mör. Tack vare det insprängda fettet får den djupare smak. Det här är en detalj som passar riktigt bra att steka eller grilla.

Fermenterad korv

Charkuterier av nötkött

Även om det är vanligare med chark av gris eller av blandningar av olika köttslag finns en hel del rena nötprodukter att avnjuta.

Rulla till toppen