Svenskt kött har låg klimatpåverkan

Chalmers har åter tagit fram en rapport där man tycker att en skatt på kött skulle lösa klimatproblemet. Det stämmer inte. Fakta är att både i Sverige och globalt svarar användningen av fossil energi för ca 70 procent av klimatpåverkan. Att minska dessa utsläpp måste rimligen vara huvuduppgiften.

Med detta sagt Ã¤r det förstÃ¥s viktigt att se vad även andra verksamheter kan gör för att bidra till att minska utsläppen och förbättra klimatet. Det gäller ocksÃ¥ produktion av livsmedel. Här har svensk livsmedelsproduktion de senaste Ã¥ren gjort stora framsteg. Produktionseffektivitet utvecklas kontinuerligt och andelen fossil energi minskar tydligt. Faktum är att de första gÃ¥rdarna nu kör helt fossilfritt, att kväveeffektiviteten i odlingen är bland de högsta i världen och att den svenska produktionen av proteinfoder har dubblats de senaste 15 Ã¥ren. Självklart kan vi göra mer, men detta mÃ¥ste ocksÃ¥ jämföras med hur köttproduktionen ser ut i andra länder i dag.

Svenskt kött har jämförelsevis mycket låg klimatpåverkan

Att införa en enhetlig skatt pÃ¥ nötkött som inte tar hänsyn till var och hur köttet har producerats riskerar i realiteten att öka utsläppen, allt annat lika. Följden av en sÃ¥dan skatt innebär nämligen att det billigaste nötköttet fÃ¥r en fördel jämfört med andra livsmedel. I dag har svenskt kött jämförelsevis mycket lÃ¥g klimatpÃ¥verkan. Brasilianskt kött frÃ¥n djur som betar pÃ¥ tidigare regnskog har cirka 30 gÃ¥nger större utsläpp än kött frÃ¥n svenska djur. En portion brasilianskt kött ger därmed lika stora utsläpp som 30 portioner svenskt nötkött.

Skatt på kött som inte gynnar det klimatsmarta köttet fungerar inte

En enhetlig köttskatt riskerar inte bara att öka importen och därmed utsläppen. En bieffekt riskerar ocksÃ¥ att bli att vi fÃ¥r färre betande djur som hÃ¥ller det svenska landskapet öppet, vilket riskerar att leda till att vi inte klarar mÃ¥let om biologisk mÃ¥ngfald. En skatt som gynnar utländsk köttproduktion slÃ¥r ocksÃ¥ undan benen för den goda svenska djuromsorgen och lÃ¥ga användningen av antibiotika. En skatt pÃ¥ kött som inte gynnar det klimatsmarta köttet fungerar inte.

Ytterligare ett problem med rapporten frÃ¥n Chalmers är att den endast tar upp utsläppen i primärproduktionen av mat. Riktigt är att produktionen av animalier svarar för den stora delen. Men för vegetabilier betyder förädling, transporter och tillagning mer än utsläppen frÃ¥n produktionen. För en mÃ¥ltid med ärtbiff kan dessa utsläpp vara 3 gÃ¥nger större än utsläppen frÃ¥n gÃ¥rden. Detta visar att beräkningar om utsläpp behöver ta hänsyn till hela matkedjan, för att minska utsläppen optimalt.

Världen stÃ¥r inför en stor klimatutmaning. Ã…tgärder behövs onekligen. Men de mÃ¥ste vara genomtänkta. Ett av Sveriges övergripande miljömÃ¥l, GenerationsmÃ¥let, syftar just till att inte exportera miljöpÃ¥verkan. Ã…tgärder som vidtas bör därför inte flytta utsläppen till andra länder som i realiteten innebär större utsläpp. Det gynnar inte klimatet.

Maria Forshufvud, vd Svenskt kött

Helena Jonsson, förbundsordförande LRF

Rulla till toppen