Suggstallet

Suggorna är uppdelade i grupper och det är 32 stycken i varje grupp. Det första som sker är att de insemineras med grissperma på påse som man beställer hem från ett seminföretag. Detta gör vi för att galten inte kan betäcka så många suggor på samma dag. Insemineringen görs med galtkontakt, vilket betyder att suggorna står vid galten för att uppvisa brunst.

Det lättaste sättet att få brunsten konstaterad är att ta dem på ryggen och se om det går att sätta sig på dem, precis som galten gör när han ska betäcka. Suggorna brukar tycka när man bufflar lite på dem och kliar dem på ryggen när vi seminerar. Under denna perioden går suggorna i en stor mysig halmbädd som de brukar springa runt och busa i.

Tre månader, tre veckor och tre dagar är en sugga genomsnittligen dräktig

Alla suggorna i gruppen insemineras samtidigt så att de grisar, det vill säga föder kultingar, på ungefär samma dag. Tre månader, tre veckor och tre dagar är en sugga genomsnittligen dräktig. Veckorna innan det är dags arbetar vi undan andra sysslor så att vi kan lägga allt fokus på grisningarna. Vi har ett rundgående schema på två veckor, det vill säga att vi har suggor som grisar varannan vecka.

Fem veckor efter insemineringen så kontrollerar man suggorna med en dräktighetstestare för att veta om de är dräktiga. Om så är fallet flyttas de upp till en box där de står fram till veckan innan grisning. Under de veckorna så vaccineras och avmaskas de.
När det är en vecka kvar av dräktigheten så flyttas suggorna in till var sin box i grisningsavdelningen. Varje sugga svarar olika bra på insemineringen och därför får varje sugga ett individuellt antal grisar. En sugga kan få 7 och en annan kan få 17. Då flyttar vi över grisar så att båda får lika många, alltså tolv var. När grisarna är nyfödda får man passa på att mysa lite med dem ibland, man kan ju inte låta bli. Det mysigaste på morgonen när man går in i grisningsavdelningen är att höra alla små kultingar som ligger och diar.

Under tiden i grisningsstallet blir de vaccinerade och galtarna blir kastrerade efter att ha fått smärtlindring. Kastrerar gör vi för att konsumenterna inte uppskattar den galtsmak som annars finns i köttet.

Vid fem veckors ålder avvänjer vi smågrisarna från suggan, som har blivit stora och nyfikna och är inte alls intresserade av att mysa längre

Vid fem veckors ålder avvänjer vi smågrisarna från suggan, som har blivit stora och nyfikna och är inte alls intresserade av att mysa längre, de hamnar i ett tillväxtstall. Där stannar de ytterligare 6 veckor innan de förflyttas till slaktsvinstallet.
När vi avvänt smågrisarna så flyttar vi suggorna till halmbädden, där vi inseminerar dem och allting upprepas återigen.

Relaterade artiklar

Scroll to Top