Nu är det snart dags för stång, dans och jordgubbar, hurra! Och så doften från grillen i den ljumma natten (godegud låt oss slippa huttra). Vi har sedan urminnes tider firat årets kortaste och ljusaste natt. Frågan är bara hur, egentligen. Traditionerna är kanske inte så gamla som du tror. Dags att impa på dina gäster med lite kunskap i år?
Den lövade stången kom troligen till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden och finns avbildad från 1600-talet. Den restes där i maj och kallas därför majstång. Men vi flyttade seden till midsommar för att löven ska ha hunnit slå ut.
Traditionerna är kanske inte så gamla som du tror. Dags att impa på dina gäster med lite kunskap i år?
Dansen som vi hyser nåt slags hatkärlek till eftersom just grodhopp är så svettigt verkar däremot inte alls särskilt gammal. Enligt min källa (Populär vetenskap – tunga grejer!..) så finns den inte med i beskrivningar ens från 1800-talets midsommarlekar. När vi hittade på hoppandet är alltså förhöjt i dunkel. Men hoppar gör vi, i traditionens namn.
För mig som barn var midsommar istället eld. I Estland där jag växte upp tändes stora midsommarbål på Jaanipäev den 23 juni och så grillade vi, på långa spett. De modigaste tävlade om att hoppa över, så att lågorna slickade benen och gungade sen högt upp i skyn ståendes tätt ihop i specialbyggda stågungor. Och alla sjöng, för vi ester har en fantastisk förmåga att alltid hitta en anledning att brista ut i sång.
Visst verkar grillning vara vår nyaste och starkaste midsommartradition? När vi står där och marinerar, får kolfläckar på kläderna och till slut lyckas få fyr är det som gammalt och nytt möts.
Roligt att läsa att det där med midsommareld faktiskt inte är så udda som jag trott. Saxar ur Populär Vetenskap igen:
”Att tända midsommarbål och dansa kring eldarna är troligen en av de tidigaste midsommarsederna. Detta bruk beskrivs av Olaus Magnus under senmedeltid och är kanske ännu äldre än så. I Danmark och Norge firar man Sankt Hansaften den 23 juni med att tända bål. Även i Sverige finns berättelser om midsommareldar fram till sent 1800-tal, främst från de landskap som gränsar till grannländerna, men även från andra delar av landet.”
Visst verkar grillning vara vår nyaste och starkaste midsommartradition? När vi står där och marinerar, får kolfläckar på kläderna och till slut lyckas få fyr är det som gammalt och nytt möts. Kvällsbrisen kommer med historiska vindslag av alla de eldar som tänts runt Östersjön genom århundradena. Rätt häftigt, eller hur?
Vad jag inte heller visste är att midsommar ansetts vara den bästa tiden på året för skattletare. Förtrollade skatter steg upp ur jorden på midsommarnatten och blev synliga för människor. Om man var tyst kunde man få tag i dem men bröt man tystnaden försvann de för alltid. Är det därför vi säger att tala är silver men tiga är guld?
Den bästa av alla skatter, kärleken ska ju som bekant visa sig i din midsommarnattsdröm. Plocka sju sorters blommor under tystnad att lägga under kudden, det är ju magi bara det. Men ett tips: låt bli att titta på Morden i Midsomer innan du somnar. För då riskerar du göra som jag förra året – drömma om Barnaby!