Matnörderi på riktigt

Under flera år har författarna Mikael, Henrik och Gustav utforskat mathantverkets alla sidor. Resultatet blev 12 större matprojekt och över 100 recept i boken Expedition Mathantverk. En del av rätterna svänger du ihop på en eftermiddag, en del kan du vänta på i flera år.

Hoppas att mina grannar står ut med doften från min egenhändigt byggda rök.

Min pappa Olof var bonde, jägare, fiskare och samlare. Jag tänker på honom när jag läser Expedition Mathantverk och önskar att han fanns kvar så att han och jag hade kunnat genomföra några av projekten i Expedition Mathantverk. Pappa skulle ha gått igång på att odla ostronskivling på stubbe, han skulle ha grävt en eldgrop och han hade i detta nu varit ute på Blocket för att köpa ett begagnat kylskåp för att kunna torka korv och skinka.

Annat som Expedition Mathantverk bjuder på var han redan bekant med, som att kall- och varmröka kött och fisk, lägga in grönsaker, torka bär, göra korv, ost och kalvdans.

Pappa skulle ha gått igång på att odla ostronskivling på stubbe, han skulle ha grävt en eldgrop och han hade i detta nu varit ute på Blocket för att köpa ett begagnat kylskåp för att kunna torka korv och skinka.

Det är kanske därför som jag blivit så oerhört förtjust i Expedition Mathantverk. Det är en blandning av barndom på landet, en gnutta scoutläger och en näve Södermalmskt matnörderi. När jag öppnat boken kan jag inte lägga den ifrån mig, jag läser från pärm till pärm. Författarnas skapar- och matglädje lyser igenom och boken är snyggt layoutad med härliga foton.

Då jag nyss skaffat en sommarstuga funderar jag på vilka projekt inom mathantverk jag själv ska ge mig på till sommaren. Hoppas att mina grannar står ut med doften från min egenhändigt byggda rök.

”Expedition Mathantverk” (Natur & Kultur) av Mikael Einarsson, Henrik Francke och Gustav Lindström

Scroll to Top