Långkoket som bränts vid

Köttgrytor vinner ofta på att få puttra långsamt och länge. Helst ska de sen stå till nästa dag för att bli riktigt bra. Det funkar precis tvärtom med politiska måldokument för Sverige. Såna bör inte stå kvar på spisen. Redan för över ett år sedan fick jag en fråga från departementet som rörde livsmedelsstrategin, som de då skrev på. Mängder med möten har hållits över landet. Och nu är vi många som fortfarande väntar.

Det funkar precis tvärtom med politiska måldokument för Sverige. Såna bör inte stå kvar på spisen.

Vi som jobbar med svensk mat har sedan regeringen tillträdde efterfrågat en tydlig målbild och karta att orientera efter, vart ska vi och hur ska vi bli starka tillsammans? Vi vill ju alla bidra till att öka sektorn och exportvärdet, och självklart med miljö- och klimatfrågor i fokus.

Maten skulle kunna vara en stark motor för Sverige, nu när många vanliga motorer fått utländska ägare. Och visst pratas det i bilsammanhang om förarlösa fordon men jag är övertygad om att det i detta fall behövs någon som sätter sig bakom ratten och styr matlandet Sverige framåt. Och trycker gasen i botten!

…men jag är övertygad om att det i detta fall behövs någon som sätter sig bakom ratten och styr matlandet Sverige framåt. Och trycker gasen i botten!

Och så hälsofrågorna. Häromveckan meddelade folkhälsominister Gabriel Wikström (visste inte du heller att vi har en folkhälsominister som heter så?) att han ser behov av insatser på hälsoområdet. För att vi mest sitter still, äter för mycket socker och alla andra fakta som vi redan vid min dietistutbildning för 20 år sen hade travar av forskningsrapporter på. Och nu ska myndigheter utreda åtgärder. Vågar man fråga hur lång tid det får gå innan vi ser den utredningen, för att inte tala om hur lång tid det tar innan något faktiskt görs?

Jag tycker att vi utrett färdigt. Vi behöver agera. Vi behöver minska krånglet för att producera mer mat i Sverige, sprida alla goda lösningar och stötta alla dygnetruntarbetande företagare inom bonde- och livsmedelssektorn. Se till att man kan leva på sin lön även om man råkar jobba som kock eller med förebyggande hälsoinsatser. Vi bör förresten se till att överhuvudtaget ha folk som jobbar förebyggande inom mat-hälsaområdet, speciellt för barnen. Inte många såna tjänster att söka idag.

Vi behöver minska krånglet för att producera mer mat i Sverige, sprida alla goda lösningar och stötta alla dygnetruntarbetande företagare inom bonde- och livsmedelssektorn.

Som en stor vitaminspruta rätt i rumpan på beslutsfattarna bjuder jag här på ett gäng som inte väntar utan gör. Team Swedish School Restaurants: Michael Bäckman, Lyndon McLeod, Martin Karlsson, Johan Ederström och Barbro Fernström som på helt eget bevåg och utan startpengar satt ihop ett skolkockslag från olika kommunala kök, till kock-OS i Erfurt i oktober. Låter det galet? De har redan gjort det en gång, och vann då silver.

Som en stor vitaminspruta rätt i rumpan på beslutsfattarna bjuder jag här på ett gäng som inte väntar utan gör.

Just nu tränar de för fullt och testar sin meny, full av läckra svenska smaker i öppna serveringar i skolrestauranger där de till vardags jobbar. Du kan alltså med lite tur smaka OS-mat i en kommunal skola nära dig. Ta kontakt med lagledaren Michael Bäckman, här är hans blogg http://michaelbackman.blogspot.se

Du kan alltså med lite tur smaka OS-mat i en kommunal skola nära dig.

Tänk vilka ambassadörer laget är för Sverige, svensk skolmat och initiativkraft! Hoppas landsbygdsministern, folkhälsoministern och ett gäng andra ministerpellar bänkar sig och blir inspirerande till att inte vänta mer utan bara gör´t: släpp krafterna loss i vårt älskade matland!

Rulla till toppen