Balans i livet!

Håll med om att balans i livet är viktigt?! Vem har egentligen sagt att saker och ting måste vara flärdfulla bara för att det är fredag eller helg. Därför tänker jag sitta nästan hela dagen vid mitt köksbord, jobba i morgonrock och rufsig sovfrisyr. Men en stund efter lunch drar jag på mig mina mjukisbrallor och rasslar över till Systembolaget.

Ni vet väl att man kan hitta massor av spännande drycker i det tillfälliga sortimentet och i det som kallas ”små partier”. Nåväl, när jag varit och handlat mina flaskor, bland annat lite champagne, tänkte jag – bara för att det är fredag – bjuda sönerna på falukorv med stuvade makaroner. Vi dricker så klart mjölk till middag och falukorven har hög kötthalt och är självklart gjord på svenskt kött. Eller så kör vi min vegetariska variant på taco med romansesco på tre sätt; kikärtor, svamp och syrad lök.

Tacos med romanesco på tre sätt, kikärtor, svamp och picklad lök

1 romanesco-huvud
några matskedar crème fraiche
salt och peppar

1 dl strösocker
2 dl ättika
3 dl vatten
2 st små röda lökar

cirka 150g kokta kikärtor
smör och olja2 vitlöksklyftor
100g champinjoner0,5 dl kokt matvete
tortillabröd
salt och peppar

Börja med att dela romanescon. Ta bort blasten, strimla den fint och spara.

Tag de grövsta romanesco-bitarna plus stammen och lägg i en kastrull med saltat vatten. Koka tills den är mjuk. Häll av vattnet och mixa till en slät kräm med crème fraichen. Smaka av med salt och peppar.

Koka upp en 1-2-3 lag av strösocker, ättika och vatten. Medan du väntar på att den skall koka upp skär du tunna skivor av rödlöken och lägger i en skål. Rensa små, små fina buketter av den fina delen av romanescon och lägg den i en annan skål. Häll hälften av lagen på löken och resten på romanescobuketterna. Låt stå ett tag.

Bryn kikärtorna i smör, olja och vitlök tills de blir gyllenbruna. Stek champinjonerna och koka matvetet enligt beskrivning på förpackningen.

Lägg upp så här; i ett tortillabröd lägger du först blasten från romanescon – ta gärna bort den grova nerven i mitten av bladen. Lägg på en rejäl klick kräm, toppa med kikärtor och stekt svamp. Dekorera med picklad lök och picklade romanescobuketter.

Smaklig spis!

Relaterade artiklar

Scroll to Top