Att äta tillsammans är att vara människa

Det finns folk som jag tror att du drar dig lite för att bjuda på middag. Kockar. Jamen hjälp, liksom! Och så dietister. Herregud, ska hon sitta hemma hos mig och räkna kalorierna i söndagssteken?!

Herregud, ska hon sitta hemma hos mig och räkna kalorierna i söndagssteken?!

Men det är inte enda anledningen till varför jag känner mig kluven inför min dietisttitel, för redan tidigt i utbildningen skavde det. Något viktigt fattades. Vi lärde oss väga, mäta och göra sensoriska analyser i rostfria kärl. Vi tentade av fysiologi, kostanamnesmetoder, kemiska laborationer, kontaminationsrisker och hur många gånger per år man ska gräva i kompost (jättemånga gånger, om jag minns rätt. Skönt att vi numera har biogasanläggningar!)

Och det var väl inget konstigt egentligen – mat funkar fantastiskt som medicin, både förebyggande och som behandling vid många olika sjukdomstillstånd. Och det är ju för dessa kunskaper som vi dietister får vår legitimation.

Måltiden är att vara människa, som Richard Tellström, etnolog och måltidsforskare så klokt sa…

Men jag gick där i korridorerna på Uppsala universitet och kände mig vilsen och irriterad. För den viktigaste aspekten av mat kom helt i skymundan och gör det ofta även i dagens matdebatt. Det som vi alltid borde inleda alla matutbildningar med – måltiden som njutning och mental näring. Att måltiden är det som samlar oss, en kulturbärare som berättar för oss själva och andra vilka vi egentligen är, har varit och kanske håller på att bli. Vilket vårt sammanhang är. Måltiden är att vara människa, som Richard Tellström, etnolog och måltidsforskare så klokt sa på Konsumentföreningen Stockholms seminarium om barnhälsa ”Ät och må bra, hur svårt kan det va´”.

Även den enklaste maten växer till en upplevelse i gott sällskap. Prova redan ikväll! 

Kan vi inte snälla hjälpas åt att påminna varandra om att ge måltiden som företeelse uppmärksamhet. Att vi lägger hälsohets, klimatångest och sånt åt sidan en stund och tittar varandra i ögonen. Stänger av mobilen, tänder ett ljus. Även den enklaste maten växer till en upplevelse i gott sällskap. Prova redan ikväll! 

Minns högstadiekillen som i en matundersökning sa ”Jag äter hellre äcklig mat med kompisar än god mat bland idioter”. Se där, en som redan förstått det viktigaste.

Ät tillsammans och njut, folks! Var en människa. 

Hälsningar dietisten

PS. Eventuella middagsinbjudningar kan mailas direkt till annika@matomedia.se

Rulla till toppen