Vårtider är grilltider

Våren är äntligen här i nästan hela landet och med den åker grillarna fram. Det är lätt att känna sig lite ringrostig när det var ett halvår sen man grillad sist. Här har vi samlat bra tips med allt från tillagningstider till passande styckdetaljer.

Förberedelser

Oavsett vilken grillmetod man använder kan man förbereda köttet på samma sätt:

  • Om du vill marinera köttet, Lägg köttet i marinaden antingen i en skål eller plastpåse och ställ i kylen i ca 1 tim.
  • Tänd kolgrillen 20–30 min innan köttet ska grillas. Kol eller briketter ska vara gråa med en synlig glöd, då är det dags.
  • Torka av köttet och lägg det på ett fat.
  • Ha en sprayflaska med vatten redo för att spruta vatten om köttet fattar eld.
  • Grillgallret ska vara riktigt hett när man lägger på köttet, då får det en gyllenbrun yta med mörkbruna grillränder.

Direkt eller indirekt grillning?

Direkt grillning passar för portionsbitar eller skivor av kött som ska grillas snabbt rakt över glöden. Indirekt grillning passar för större detaljer. Då lägger man köttet på gallret men vid sidan av det glödande kolet och tillagar långsamt under lock.

Direkt grillning

Detaljer som passar att grilla snabbt över glöd.

  • Gris: filé, kotlett, karré, skinka (skivor), revbensspjäll
  • Nöt: filé, biff, entrecôte (skivor)
  • Lamm: filé, kotlett, entrecôte, tunnbringa, bog (skivor).

Indirekt grillning

Detaljer som passar för indirekt grillning är större detaljer som grillas på lägre värme, med stängt lock, under längre tid.

  • Gris: hel filé, kotlettrad, karré, flintastsek (tjocka skivor av färsk skinka)
  • Nöt: hel filé, hel entrecôte
  • Lamm: hel entrecôte, kotlettrad/ytterfilé

Recept

Här är några av våra härligaste grillrecept. För fler recept kan du besöka vår receptbank och välja kategorin grillat.

Grilltider

Köttslag Skivtjocklek Tid Nötkött     Biff/Entrecôte 1 1/2 cm 2-3 min/sida Skiva av Rosbiff 3 cm 6-7 min/sida Griskött     Karré/Kotlett 2 cm 3-4 min/sida Skinka 1 1/2 cm 3-4 min/sida Revbensspjäll 3-4 cm 6-7 min/sida Tunna spjäll 1-2 cm 20-25 min totalt Lamm     Kotlett 1 1/2 cm 2-3 min/sida Stek 1 1/2 cm 2-3 min/sida Tunnbringa   4-5 min/sida Bog/rygg 1 1/2 cm 3-4 min/sida

Håll rent

  • Använd olika skärbrädor för att skära köttet som ska grillas och grönsakerna till salladen.
  • Använd en ren skärbräda för att skära upp det grillade köttet.
  • Lägg det nygrillade köttet på ett rent fat, använd inte samma som det råa köttet låg på, där kan det finnas bakterier som man inte vill ska fastna på det grillade köttet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email