Våra 7 bästa recept på goda pajer

Får vi slå ett slag för pajen? Paj är gott, enkelt att laga och passar lika bra till vardag som fest. Här bjuder vi på våra 7 bästa recept på goda pajer.
Quiche Lorraine med spenat, purjolök och sidfläsk

Paj är en riktigt smart maträtt som passar lika bra till fest och buffé som till vardagsmiddagen. Det fina med en paj är att den kan förberedas och fyllas med nästan vad som helst; överblivna rester av kött, chark som skinka eller korv eller varför inte det som butiken har på erbjudande? Det gör det inte bara är gott, utan även svinnsmart och bra för plånboken eftersom en paj hjälper dig att ta vara på rester och minska matsvinnet. Här bjuder vi på våra 7 bästa recept på goda pajer.

Paj är enkelt att laga

Att laga paj är enkelt eftersom den största delen av tillagningstiden är när pajen sköter sig själv i ugnen. Allt som behövs för en lyckad paj är pajdeg och en god fyllning – köp färdig pajdeg om du vill hålla det enkelt eller gör den själv om du föredrar hemlagad deg. Pajskalet kan också varieras mellan vanliga pajdeg, smördeg eller filodeg. Med ett annorlunda pajskal blir det gamla pajreceptet som nytt. Resultatet är en maträtt som både blir hemlagad och känns lite lyxig, samtidigt som den går snabbt att laga.

Smart mat med rester

Finns det något smartare än att återanvända resterna som blivit över? Har du köttfärssås eller tacofärs över är det perfekt att använda som pajfyllning, som exempelvis i vårt recept på tacopaj. Det går också lika bra att strimla rester av kött från grillmiddagen eller söndagssteken. Drygar du ut med lite grönsaker i säsong så har du en härlig ny rätt och slipper matsvinn. Väljer du svenskt kött och svenska råvaror till din paj bidrar du dessutom till Sveriges försörjningstrygghet och att våra svenska bönder kan fortsätta leverera mat till oss i framtiden. Här kan du läsa mer om varför du ska välja svenskt kött. Vill du vara säker på att köttfärsen, baconet eller skinkan till pajen är svenskt? Då kan du kolla efter märket Kött från Sverige. Då vet du att det är fött, uppfött, slaktat, styckat och förädlat i Sverige.

Enkel mat till vardag och fest

Paj är smidig mat som passar i i många sammanhang; till middag, som matigt inslag på buffén eller att ta med på picknick. En av de absolut mest populära ingredienserna är bacon, hittar du inte svenskt sidfläsk går det bra att byta till svenskt bacon i en quiche lorraine. Serverad tillsammans med en fräsch sallad blir det en komplett måltid som både barn och vuxna uppskattar.

En annan fördel är att det smakar minst lika bra dagen efter. Därför kan du med fördel göra pajen i förväg. Perfekt som matlåda till jobbet eller skolan, och är god att ätas både kall eller varm. Ska du servera paj på en buffé kan du till och med frysa in den i förväg och få tid till annan matlagning dagarna innan.

Aktuellt

Quiche Lorraine med spenat, purjolök och sidfläsk

Våra 7 bästa recept på goda pajer

Får vi slå ett slag för pajen? Paj är gott, enkelt att laga och passar lika bra till vardag som fest. Här bjuder vi på våra 7 bästa recept på goda pajer.

Rimmat kött

Vilken beredskap har vi egentligen?

När gränser stängs, importen störs och den egna produktionen minskar, då står hela vår livsmedelsförsörjning på spel – men hur väl rustade vid en kris är vi egentligen?

Få ihop vardagen efter semestern

Få ihop vardagen efter semestern

Hur ska man få ihop vardagen efter semestern? Det ska finnas tid för matlagning, jobb, kanske träning och att hämta och lämna barn.

Rulla till toppen