Just nu fokuserar väldigt många på sin hälsa. Vardagen är igång på riktigt efter sommaren och semestertiderna. Näringsrika matlådor och vardagsmiddagar är i fokus när vi väljer vad vi ska äta. Vi vill inte bara äta hälsosamt utan också hållbart och samtidigt får det inte kosta skjortan. Det finns ett livsmedel som faktiskt stämmer in på allt det – inälvsmat! Inälvsmat är naturens egen superfood som ger oss protein av hög kvalité, vitaminer och mineraler.
Den näringsrika inälvsmaten
Inälvsmat kan kallas för “naturens multivitamin” eller så kallad “superfood”. Det som gör att inälvsmat sticker ut från andra livsmedel är dess höga koncentration av näringsämnen. Speciellt höga nivåer av B12 och A-vitamin. Det är också en god källa till mineraler som till exempel järn och selen.
Inälvsmat innehåller högkvalitativt protein, vilket betyder att proteinet innehåller alla livsviktiga (essentiella) aminosyror. Proteinet, järnet och vitamin B12 i animalier har också en särskilt hög biotillgänglighet. Det innebär att kroppen har lätt att ta upp och tillgodogöra sig näringsämnena. Att bara äta en liten mängd inälvsmat ger alltså mycket näring.
Det är hållbart att ta vara på allt
Det borde kanske vara självklart att vi ska äta så mycket som möjligt av hela djuret. Speciellt inälvsmat som är så hälsosam för oss. Men förutom hälsosam mat så är det också ett sätt att bidra till användning av hela djur, från nose to tail, eller nos till svans som vi säger på svenska. Det är resursklokt och hållbart att se till att alla delar av djuren blir mat till oss människor. Det är också ett etiskt och respektfullt sätt att förhålla sig till djur som köttätare.
Om vi ser tillbaka i tiden så var inälvsmat vanligare. I samband med slakt lagade man lungmos, pölsa, blodpudding, blodpalt, korvkaka och leverkorv. Alla rätterna räknas till den klassiska svenska husmanskosten. Kanske kommer de här rätterna tillbaka nu när vi gärna vill vara mer resurssmarta och äta mer av hela djuret själva? I dag tar vi vara på de här delarna men det går ofta till djurmat, energiåtervinning eller exporteras.
Spännande och gott
Men kan verkligen inälvsmat vara gott? Under decennier har vi i Sverige varit bortskämda med att maten varit så pass billig att vi helt enkelt har kunnat välja bort de detaljer som vi inte anser varit tillräckligt exklusiva. Vänder man sig å andra sidan till andra länder och kulturer är inälvsmat en självklarhet och anses vara både smakliga och till och med exklusiva. Förutom pastej och blodpudding finns det flera delikatesser att hitta inom inälvsmaten. Kolla gärna in några av våra recept för inspiration. Vill du vara säker på att inälvsmaten är svensk kan du alltid kolla efter märket Kött från Sverige.
Bra näring för pengarna
Som en bonus är inälvsmat prisvärt. Några exempel på inälvsmat som man ofta kan hitta i butiken idag är lever, leverpastej, blodpudding, tunga, hjärta, bräss och njure. För att illustrera hur prisvärd inälvsmat faktiskt är har vi jämfört hur mycket det kostar att få i sig det rekommenderade dagliga näringsintaget av olika näringsämnen i graferna nedan. Där kan du se att stekt nötlever, leverpastej och blodpudding är mest prisvärt i relation till de andra livsmedlen i graferna.