En lugn och fridfull jul med traditionella julrecept

Emilia Nilssons julrecept

Önskar du dig en lugn och fridfull jul med traditionella julrecept som köttbullar, rödbetssallad, pressylta och revbensspjäll? Emilia Nilsson har tagit fram riktigt härligt juliga recept för Svenskt Kötts räkning som passar in på den beskrivningen. Testa att laga hennes glöggkokta revbensspjäll med en juldoftande glaze som får det att vattnas i munnen. Eller varför inte hennes riktigt festliga köttbullar med karamelliserad lök, grädde och sirap i smeten. Till köttbullarna kan du servera Emilias rödbetssallad med krisp av äpple och sting av pepparrot. Vill du vara riktigt traditionell och samtidigt resurssmart ska du laga hennes pressylta med brynt smör och senapsfrön. Syltan gör du på fläsklägg och spillfläsk så att man kan ta till vara på mer av grisköttet till fin god mat.

En stressfri jul med recept som kan lagas i förväg

På julen är det många som vill ha riktig god hemlagad mat på julbordet, men det kan innebära mycket stress att få allting färdigt i tid. För Emilia Nilsson är julafton en dag på året då hon vill ta det lugnt och njuta av myset. Därför är hennes traditionella julrecept alla sådana som går bra att göra i förväg och frysa in eller förvara i kylskåp ett par dagar.

Julen är min absoluta favorit högtid, med massa mat, tända ljus och paket under granen. Det är något magiskt med tiden innan jul, då alla förberedelser sker. Och det är just det som är tanken med mina recept, att man kan förbereda dem! Och njuta av att laga maten i lugn och ro innan jul!

Rödbetssalladen går att förbereda någon dag innan jul och köttbullarna, revbenen och syltan går att frysa in för att sedan ta upp kvällen innan julafton! Perfekt om du frågar mig- så att man kan njuta av julafton i lugn och ro. Med en knäck och glögg till Kalle Anka- det är jul för mig!

God Jul från mig och Badgrisarna på Silsjönäsgården – Emilia

Emilia Nilsson vann bronsmedaljen i TV-programmet Sveriges Mästerkock 2019 och sedan dess driver hon eget med maten i fokus. När hon inte håller på med matlagning jobbar hon på familjegården som ligger i Silsjönäs i Jämtland, och har varit i familjen sedan 1815. Där föder de upp både grisar och kor.

Den som inte kan få nog av Emilias alla härliga recept här på vår webbplats kan också spana in hennes kokbok Pangmat från Silsjönäs.

Aktuellt

En mångfald av betesdjur skapar mångfald av växter

Mångfald av betesdjur skapar mångfald av växter

En mångfald av betesdjur skapar ännu högre mångfald bland växter och andra arter. Djurens betande gör att ingen växt kan ta överhanden eftersom de ständigt betas ner, så att många arter kan samsas på liten yta. Men nötdjur, får och hästar betar intressant nog på olika sätt.

Hur stor klimatpåverkan har köttet?

Äntligen betessäsong!

Sköna maj är den månad när betessläppen verkligen kulminerar i landet. Men visste du att betesdjuren också behövs för den biologiska mångfalden?

Scroll to Top