Sigrid Báránys bästa julrecept

Julen närmar sig med stormsteg och vi har laddat upp vår receptbank med Sigrid Báránys bästa julrecept.
Sigrid Báránys bästa julrecept

Vill du ha inspiration till julbordet så har vi Sigrid Báránys bästa julrecept att bjuda på i år, härliga julrecept som passar både på julbordets buffé eller som en enskild huvudrätt. Sigrid Bárány är kock och kokboksförfattare. Hon är också vinnaren av Sveriges Mästerkock 2012. 

Första advent har passerat och redan nu börjar planeringen av julbordet att ta fart. I år är vi många som laddar för att äntligen få träffa hela tjocka släkten till jul, och vi längtar efter julbordsklassiker som passar till många. Svenskt Kötts inspiration till julbordet kommer i år från Sigrid Bárány. Hon bjuder på ljuvliga julrecept där klassiska julsmaker som ingefära, kanel och senap blandas med spännande inslag av chili, lime och szechuanpeppar. Bland rätterna hittar du Paté en coute, Revbensspjäll carnitas style, porchetta med apelsin- och fänkålssallad, ingefärsfläsk och hemgjord chipolata-korv. 

Vill omsätta en känsla i mat

Så här säger Sigrid själv om vad som inspirerar henne när hon lagar julmat: 

– Å ena sidan blir jag inspirerad av sånt jag ser andra laga, på nätet eller på restauranger, som ofta handlar om något lite nytt och otraditionellt, uppdaterade smaker eller julmat från andra länders kök. Å andra sidan drabbas jag av en romantisk, sentimental gammaldagsighet i juletid. Då blir jag inspirerad av böcker, musik eller filmer. ”Hur kan jag få mitt julbord att kännas som en dignande, idealiserad 1800-talshistoria som egentligen aldrig funnits?” Den handlar om att omsätta en känsla i mat och det blir mycket tankar på konjaksinlagda fikon och inbakade köttpajer.

När det kommer till råvarorna är det givetvis svenskt som gäller i möjligaste mån. 

– Jag vill ha svenska råvaror så långt som möjligt, i synnerhet köttet. Gärna ekologiskt kött eller hållbarhetsmärkt om jag kan få till det, men det viktigaste är att det är svenskt. Det handlar både om god kvalitet och att det känns bättre i själen när jag vet att köttet är producerat med goda villkor. Sen är jag inte rigid – jag vill ha fikon och nötter och russin och apelsiner och portvin som är importerade. Men lejonparten ska vara inhemsk, och det är enkelt gjort eftersom många traditionella julrätter ändå bygger på sånt som kål, rotfrukter och potatis.

Älskar kött!

Sigrid Bárány har i flera sammanhang sagt att hon älskar kött, bland annat i senaste avsnittet av podden Schysst Mat som hon har tillsammans med Anna Tibblin, generalsekreterare på We Effect, och det ville vi gärna höra lite mer om:

– Ja, jag har alltid älskat kött. När jag var liten var det stekt fläskkotlett och buljongkokt märgpipa med ben som var favoriterna – jag sörjer att den styckdetaljen försvann. Och rimmad oxtunga med rotmos! Numera…oj vad svårt! Jag har börjat äta mer och mer vilt och älskar verkligen smaken. Om jag har ätit vegetariskt länge så får jag sug efter stekt entrecôte. Eller njurtapp. Men fläsk är ju så kul att jobba med, så mångsidigt och tillåtande. Och går ett fläskexperiment åt fanders kan man ju alltid stoppa i lite fläsksida och koka ner det till en rillette… 

Det bästa med julen för Sigrid är nog något som de allra flesta kan skriva under och det är att få vara med sina nära och kära. 

– Det bästa med julen för mig är att samvaron med de människor jag älskar blir lite extra kärleksfull. Vi kan sitta och sjunga tillsammans när ljusen tänds i granen, något vi annars inte gör så ofta i min familj. Jag upplever att jultraditionerna skapar trygghet, en kedja tillbaks till alla tidigare jular och de man firat med som inte finns längre. Hela släktträdet blir som närvarande i rummet och det blir lätt att öppna sig och bli berörd av all välvilja.

Sigrid Báránys bästa julrecept

Aktuellt

Hur mycket av köttet är svenskt i offentliga kök?

Har järnbristen ökat?

En nyligen publicerad studie visade på högre andel unga tjejer som har järnbrist än tidigare forskning. Har järnbristen ökat?

Vad händer med järnet när man byter protein?

Vad händer med järnet när man byter protein?

Det pratas ofta om proteinskifte för att minska matens klimatpåverkan i offentliga kök. Men att byta bort exempelvis nötköttet påverkar också näringen,
framförallt järninnehållet.
Så vad händer med järnet när man byter protein?

Nu blir det lättare att veta var köttet kommer från

Nu blir det lättare att veta var köttet kommer från

Nu gäller det nya lagkravet som gör det lättare att veta var köttet kommer från; restauranger ska kunna berätta vilket land köttet på menyn kommer från och kravet gäller även för storhushåll som tillagar och serverar mat exempelvis i skolor, på sjukhus och äldreboenden.

Rulla till toppen