Rustika påskrecept som gör gott både i mage och hjärta

För många innebär påsken att man äter ägg, kyckling och lamm, men varför inte prova dessa rustika påskrecept som gör gott både i mage och hjärta?
Rustika påskrecept som gör gott både i mage och hjärta

Påskrecept med svenska råvaror

Hur låter det med frasiga rårakor med pepparrotskräm och sidfläsk? Rödvinsbrässerad ox- och griskind med tryffelpotatispuré? Eller varför inte en taco med långbakad fläsksida? Denna påsk bjuder Emilia Nilsson, från Silsjönäs i Jämtland, på sina härliga matkreationer – helt enkelt rustika påskrecept som gör gott både i mage och hjärta. Självklart lagas recepten med de råvaror som är i säsong, på riktigt Svego-manér.

För många innebär påsken att man äter ägg, kyckling och lamm, men varför inte ta ut svängarna lite med något annorlunda och mer säsongsbetonat? Trots att vi enligt traditionen äter lamm vid påsk är det svenska lammet i säsong på hösten. Det är ju faktiskt på våren som de flesta av de svenska fåren lammar.

Nöt-, och för att inte tala om fläskkött, är också utmärkta råvaror till påskbuffén och kan variera det traditionsenliga påsklammet – framför allt om du vill ha svenskt kött på ditt påskbord. Den som har gott om tid kan med fördel långkoka och använda sig av ugnen till påskens rätter. Då får man tid över till annat. Ta hjälp av det som lagrats under vintern i form av rotsaker, potatis och lök, och komplettera med de färska örter och ogräs som redan dykt upp i naturen. Det blir hur gott som helst.

Rustika påskrecept som gör gott

Emilia, som tagit fram dessa härliga recept, jobbar på familjegården i Silsjönäs i Jämtland där de föder upp både grisar och kor. Gården har varit i familjen sen 1815 och Emilia titulerar sig själv som grisbonde, när hon inte håller på med jakt och matlagning förstås.

2019 tog hon hem bronsmedaljen i TV-programmet Sveriges Mästerkock och sedan dess driver hon eget med maten i fokus.

– Att äta lokalt är för mig en självklarhet. Jag som är uppväxt och bor på en gård med grisar och nötdjur är van att äta kött från vår egna gård. Och då vet jag att djuren haft ett bra, lugnt och stillsamt liv här hos oss. Då smakar det bättre med – både i hjärtat och i magen!, säger Emilia.

– De är just vi konsumenter som har den största makten – det är vi som bestämmer vilken kvalitet vi vill ha på kött, fisk eller grönsaker! Så välj rätt kött, helst av bonden nästgårds. Och om du inte bor granne med mig eller nån annan bonde, välj svenskt kött! Alltid!, avslutar Emilia.

Den som inte kan få nog av Emilias härliga recept här på vår webbplats kan också spana in hennes kokbok Pangmat från Silsjönäs.

HÄR HITTAR DU EMILIAS RECEPT

Rödvinsbrässerad ox- och griskind med tryffelpotatispuré och senapspicklad kålrot

Rödvinsbrässerad ox- och griskind med tryffelpotatispuré och senapspicklad kålrot
Frasiga rårakor med pepparrotskräm, sidfläsk, grönkålschips och whiskeylingon
Frasiga rårakor med pepparrotskräm, sidfläsk, grönkålschips och whiskeylingon
Taco med långbakad fläsksida, hembakt tortillabröd, kål och ärtgucamole
Taco med långbakad fläsksida, hembakt tortillabröd, kål och ärtgucamole

Aktuellt

Hur mycket kött äter vi? Förhållanden mellan konsumtion och kostråd 2023

Hur mycket kött äter vi?

Jordbruksverkets statistik visar hur mycket kött vi äter i Sverige och hur nära vi ligger kostråden för vår konsumtion 2023.

Svenskt Kött på TikTok

Svenskt Kött på TikTok

Nyligen la vi till en kanal bland våra sociala medier och numera finns Svenskt Kött på TikTok.

Rulla till toppen