Långkok

Gryta på nötbog med kummin och paprika

Nötbog behöver lång tid i fuktig värme för att bli riktigt mör. Här serveras den som en härlig gryta kryddad med paprika, chili och kummin. Om du gör klar grytan dagen innan den ska ätas behöver du bara värma på den före servering. Och grytan mår fint av att stå till sig över natten. 

Ärtsoppa med rimmad fläsklägg eller grisbog

Det här receptet kan du använda som grundrecept för klassisk ärtsoppa. Det är smart att göra ett långkok och koka en rejäl omgång med ärtsoppa på en gång, eftersom det knappt går att koka mindre än ett par liter. Det är ganska mycket ben och fett som ska rensas bort från fläskläggen, men de behöver vara med vid koket för att ge soppan fyllig och mustig smak. Det går utmärkt att även använda rimmad bog i soppan.

Saltrulle

Rullen är en hård muskel från nötkreaturet, men den går att tillaga så att den blir ytterst mör och välsmakande – som i detta recept på saltrulle.

Kalvfrikassé

Enligt klassiska kokböcker är frikassé en ’stuvning på lamm, höns eller kalv i vit sås’. Klassisk frikassésås reds med äggula, och här smaksätter vi med pressad citronsaft. Det här är ljuvligt gott! 

Hemlagad buljong

Hemlagad buljong (fond)

Det här är ett grundrecept på hur du kokar buljong, eller fond, på köttben från nöt eller kalv. Buljongen kan du använda som stomme i soppor och såser. Den är också god att dricka precis som den är som ett gott och näringsrikt snabbmål.

Oxbringa med rotsaker

Oxbringa säljs ofta rimmad ute i butik, men skulle du hitta färsk oxbringa är det här ett enkelt och gott sätt att tillaga den. Ett riktigt långkok med härliga rotfrukter. 

Slottstek

En riktig söndagsstek som serveras med sin speciella sås som smaksätts med ansjovis. Medan steken puttrar i sin gryta hinner du pyssla ihop alla klassiska tillbehör. Det här smakar precis som hemma hos farmor eller mormor.

Rabo de Toro, oxsvansragu på spanskt vis

Trött på gamla vanliga recept? Då ska du göra ett långkok med spansk inspiration. Traditionellt serveras köttet på ben, men om du vill kan du rensa köttet och servera det i såsen utan ben. Den här rätten är mustig och välsmakande, och imponerar på dina gäster. 

Rulla till toppen